← Tânărul vâlcean ne-a arătat nenumăratele cupe şi medalii pe care le-a obţinut până acum pentru invenţiile sale
Adolescentul munceste şi 14 ore pe zi, nu se uită la televizor, nu are telefon mobil şi nu citeşte niciodată romane de dragoste, pentru că lecturile lui sunt numai în domeniul ştiinţei. Roadele muncii sale nu au întârziat să apară în domeniul informaticii, care îl fascinează încă de la vârsta de 3 ani. A creat dispozitive cu ajutorul cărora nevăzătorii pot citi cu limba, altele care pot detecta din timp dezastrele naturale şi ambuteiajele din trafic, iar în viitor speră să inventeze softul care să pornească orice calculator cu puterea minţii. De la 16 ani este membru cu drepturi depline al Association for Computing Machinery din SUA, o asociatie care numără peste 20.000 de membri, în special profesori universitari.
În prezent, tânărul lucrează asiduu la o maşină autonomă, de fapt, un dispozitiv format dintr-un radar 3D, trei camere web şi cinci laptopuri care poate fi montat pe orice fel de autoturism şi care să poată fi condus de orbi sau de persoane cu alte dizabilităţi. Proiectul urmează să fie prezentat la cel mai mare concurs de informatică din lume, Intel ISEF, care va avea loc în luna mai, în Statele Unite.
“Selecţia se face din peste un milion de participanţi”, spune cu mândrie băiatul, care la ultima competiţie a fost răsplătit cu o bursă de 40.000 de dolari ce-i permite să studieze la orice universitate din SUA.

Studenţii au făcut robotul care spală vasele

↑ Roboţelul care spală vase a făcut furori la expoziţie
Zeci de studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi-au prezentat, zilele trecute, în cadrul evenimentului devenit tradiţie, UBBots, roboţii pe care i-au făcut. Printre vedetele concursului au fost robotul-câine de pază, care nu muşcă, ci îi orbeşte pe hoţi cu un laser, şi cea care spală vasele în locul nostru, Dorica. Aceasta depistează farfuriile de pe masă şi le lustruieşte ca o gospodină.

 
 

Urmărește-ne pe Google News