Primul reactor de fuziune nucleara din lume se afla in constructie, in Franta, iar la proiect participa mai multe tari europene, printre care si Romania. Reactorul va produce energie electrica ieftina si este o alternativa la actualele surse de energie. Inginerul Alin Lazar este singurul roman care lucreaza la acest proiect.
Uniunea Europeana pregateste trei mari proiecte pentru surse alternative de energie electrica. Primele doua vizeaza obtinerea curentului electric prin puterea vantului si prin pilele de combustie, folosind arderea hidrogenului.
Al treilea proiect, cel mai ambitios, il reprezinta primul reactor de fuziune din lume, care sa produca energie electrica.
‘Ideea pleaca de la fenomenul numit „defect de masa”. Acesta a dat peste cap clasica lege a conservarii maselor. Se stia ca intr-o reactie intra o cantitate de substante si rezulta aceeasi cantitate de substante, adica nimic nu se pierde, nimic nu se adauga, totul se transforma. Stiinta secolului XX a demonstrat insa ca exista anumite reactii care nu se conformeaza legii mai sus-mentionate. E vorba de reactiile de fuziune, in care nucleele a doi atomi se combina si rezulta un al treilea atom. S-a observat insa ca masa atomului rezultat e mai mica decat suma atomilor intrati in reactia de fuziune, adica a disparut o anumita cantitate de substanta. Aceasta ciudatenie fizica a fost numita „defectul de masa”. E ca si cum ai pune intr-un recipient un kilogram de substanta, peste care ai mai turnat un kilogram de substanta, iar la final ai obtine doar 800 de grame. In fapt, masa disparuta se transforma in energie’, ne-a explicat Alin Lazar, cercetator in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice din Ramnicu Valcea (ICSI).
Reactia de fuziune nucleara este specifica stelelor. Soarele este un mare reactor de fuziune. Daca ome-nirea reuseste sa realizeze un asemenea aparat, ar fi ca si cum ar construi un Soare artificial mai mic, pe care sa-l puna la munca, sa produca energie electrica.
Aparatul este in constructie, in Franta, iar data finalizarii este preconizata pentru anul 2020. Romania participa oficial cu proiectul de producere a tritiului gazos si a deuteriului, viitoarele surse de alimentare pentru reactorul de fuziune. Studiul se face la ICSI, din Ramnicu Valcea.
Omul care se ocupa de acest lucru se numeste Alin Lazar, este inginer, are 34 de ani si este considerat o somitate in acest domeniu. ‘Sunt doar cativa oameni in Europa de nivelul lui Alin in probleme de tritiu si deuteriu’, ne-a spus Ioan Stefanescu, directorul general ICSI.
Ceea ce se face acum in Franta e un reactor-pilot, de 1.000 de megawati, care va fi gata in anul 2020. Dupa punerea la punct a tehnologiei, se va face calculul comercial pentru cea mai fezabila aplicare a fuziunii nucleare. La proiect lucreaza sase tari, iar noi suntem parteneri.
Inginer Alin Lazar
Nu se va renunta la reactoarele clasice de fisiune
Spre deosebire de reactoarele atomice de fisiune, adica de desfacere a nucleului atomic, cu eliberare de energie, reactorul de fuziune este ecologic, in sensul ca nu lucreaza cu material radioactiv. ‘Reactoarele de fuziune nu le vor inlocui total pe cele de fisiune in viitorii 100 de ani, vor merge in paralel’, a declarat directorul ICSI, Ioan Stefanescu.