Oamenii de știință din cadrul unor instituții italiene și franceze au supravegheat 11 delfini de la Zoomarine Roma și alți 11 de la Planete Sauvage din vestul Franței în timp ce se jucau unii cu alții, fie cu îngrijitorii lor sau singuri.

Potrivit savanților, delfinii „zâmbeau” aproape de fiecare dată când erau priviți de partenerul de joacă. De asemenea, cel din urmă a fost observat, într-o treime din cazuri, în timp ce întorcea zâmbetul. 

Conform cercetătorilor, aceasta este o modalitate de comunicare și au lansat ipoteza că, „zâmbindu-și” unul altuia, delfinii ar putea face ca jocurile lor să nu ducă la o luptă reală din pricina unei neînțelegeri.

În ce situație mai „zâmbesc” delfinii

Specialistul în comunicarea cu delfinii Heather Hill, profesor de psihologie la Universitatea St. Mary din San Antonio, Texas, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că expresia facială a delfinilor poate fi văzută „într-o mulțime de alte contexte”.

„Cred că delfinii răspund cu gura deschisă în timpul situațiilor de joacă și … pare rezonabil să fie o formă de comunicare. Nu mă simt confortabil să-l numesc zâmbet, pentru că ei folosesc, de asemenea, afișarea gurii deschise într-o mulțime de alte contexte”, a spus aceasta pentru sursa citată, precizând că a văzut această expresie facială și în atacuri.

„Ar trebui să îl interpretăm doar ca un schimb de guri deschise care are loc între doi indivizi pentru a comunica «hei, suntem pe aceeași lungime de undă»”, a spus ea. „… Asta înseamnă neapărat că, pentru că este o joacă, este plăcută și, prin urmare, noi doi ne zâmbim unul altuia așa cum ar face-o un om sau un cimpanzeu… Nu sunt sigură că sunt pregătită să fac următorul pas.”

Cunoscuți pentru jovialitatea lor, delfinii au numeroase modalități de a se juca împreună. Totuși, în pofida acestui lucru, expresiile lor faciale în timpul jocului nu au făcut, până acum, obiectul unei cercetări. Studiile au indicat că alte mamifere, precum maimuțele, comunică cu gura deschisă, cu expresii asemănătoare zâmbetului atunci când se joacă. 

Savanții sunt de părere că acest comportament are la bază o acțiune similară unei mușcături modificate, fără contactul real, se arată în studiu.

„Unul dintre cele mai complexe sisteme vocale din lumea animală”

Conform ultimului studiu, 92% dintre cazurile în care delfinii au „zâmbit” au fost înregistrate atunci când se jucau cu alți delfini.

 În cazul în care delfinii erau implicați într-o interacțiune agresivă sau într-o activitate mai relaxantă, cum ar fi înotul paralel, cercetătorii nu au sesizat „zâmbetul”.

„Delfinii au dezvoltat unul dintre cele mai complexe sisteme vocale din lumea animală, însă sunetul îi poate expune, de asemenea, la prădători sau la cei care trag cu urechea”, a spus autorul corespondent Livio Favaro, zoolog la Universitatea din Torino.

„Atunci când delfinii se joacă împreună, un amestec de șuierături și indicii vizuale îi ajută să coopereze și să atingă scopurile, o strategie deosebit de utilă în timpul jocului social, când sunt mai puțin atenți la prădători”, a adăugat el.

Mamiferele implicate în acest studiu trăiesc în captivitate. Hill a precizat că delfinii pot „zâmbi” și în sălbăticie, însă este posibil ca acest comportament să apară mai rar, întrucât aceștia își petrec o bună parte din timp căutând hrană și evitând prădătorii.

Urmărește-ne pe Google News