De obicei, instructorii auto te învață doar noțiunile de bază ale șofatului, precum și semnele și regulile de circulație pe care aceștia trebuie să le respecte. Există, însă, și aspecte pe care nu le înveți la școala de șoferi.
După ce am arătat care sunt cele 15 lucruri pe care să nu le faci mașinii, în articolul de azi îți vom spune ce să nu faci în mașină atunci când te afli la volan sau când călătorești ca pasager.
Cuprins:
Obiceiuri proaste la volan
NU folosi telefonul mobil când conduci!
Folosirea smartphone-ului este pedepsit de lege dintr-un motiv bine întemeiat. Atunci când conduci, toată atenția ta trebuie să fie concentrată doar la drum și nu la un apel sau un SMS pe care tocmai l-ai primit pe telefon. Chiar dacă folosești un dispozitiv „handsfree”, nu ai certitudinea că nu îți va afecta concentrarea la condus. Utilizarea excesivă a telefonului poate reduce drastic timpul de reacție în caz de pericol.
NU consuma alcool înainte să te urci la volan!
O mulțime de accidente se produc ca urmare a faptului că unul dintre cei implicați a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Sunt arhicunoscute efectele negative pe care le are alcoolul asupra organismuluiu uman și, implicit, asupra condusului, așa că îți recomandăm să nu bei alcool dacă urmează să te urci la volan.
NU te urca la volan dacă ești obosit!
Cercetătorii britanici au descoperit că 13% dintre șoferi adorm la volan, iar 17% dintre accidentele rutiere mortale sunt cauzate de șoferi care au adormit la volan. Trebuie să știi că prea multă cafea sau energizante nu te vor ajuta dacă te urci obosit la volan. Este adevărat, cofeina te va ține treaz o vreme, dar când nivelul acesteia în organism va scădea, este foarte posibil să adormi brusc ca și cum ai fi fost sedat cu un tranchilizant. Îți recomandăm ca, în situația în care ești foarte obosit, să dormi câteva ore înainte de a porni la drum.
NU regla scaunul prea în spate!
Specialiștii recomandă ca, pentru a avea cea mai bună poziție la condus, șoferii trebuie să-și regleze scaunul pe înălțime și în profunzime astfel âncît să aibă control total asupra mașinii. Unii conducători auto au însă obiceiul să-și regleze scaunul prea în spate și, de aceea, nu pot avea același control asupra mașinii comparativ cu cei care își reglează corect scaunul. În afară de faptul că nu vor ajunge la pedale, ei nici nu vor putea reacționa rapid în diverse situații-limită și nici nu vor putea controla comenzile mașinii (lumini, ștergătoare, climatizare, sistem audio, etc.).
NU mânca niciodată la volan!
Probabil că, la un moment dat, orice șofer a mâncat sau a băut o răcoritoare în timp ce conducea.
Nu este contraindicat să servești o gustare sau să bei o gură de cafea sau de apă, însă asigură-te că nu va dura prea mult pentru că s-ar putea să-ți distragă atenția de la condus.
NU fuma niciodată când conduci!
Chiar dacă este mașina ta, nu este recomandat să fumezi atunci când te afli la volan. Scoaterea unei țigări din pachet și aprinderea acesteia în timp ce conduci te-ar putea distrage serios de la drum. În mod similar, fumatul de substanțe interzise îți pot afecta judecata și timpul de reacție atunci când conduci.
NU folosi genunchii sau coatele când conduci!
Uneori, unii șoferi au obiceiul să țină volanul cu genunchii sau cu coatele deoarece își folosesc mâinile să mănânce, să fumeze sau să țină o carte. Gândește-te de două ori înainte să faci prostia asta pentru că doar cu mâinile poți avea control deplin asupra volanului. Chiar dacă ai impresia că vei putea menține mașina pe șosea , iar în cazul unei situații iminente de accident (altă mașină sau un animal intrat pe carosabil) nu vei putea să reacționezi pentru a evita impactul.
NU porni la drum fără să cuplezi centura de siguranță!
Centura de siguranță îți poate salva viața în cazul producerii unui accident rutier. De aceea, cupleaz-o întotdeauna înainte de a porni la drum, indiferent de distanța pe care urmează să o parcurgi. Au existat cazuri în care, chiar și când mașina staționa, purtarea centurii de siguranță a salvat vieți. Evident, este foarte important ca și pasagerii din spate să poarte centura.
NU asculta muzică în căști când conduci!
Există foarte mulți șoferi, în special tineri, care ascultă muzică la căști, deși mașina este echipată cu sistem audio. Acest prost obicei te deconectează de la tot ceea ce se întâmplă în mașina ta și în jur și, în consecință, nu te mai poți concentra la drum. În același timp, nu vei putea auzi o ambulanță sau o mașină de poliție chiar dacă acestea vor avea semnalele acustice pornite.
NU transporta un animal de companie neasigurat!
Dacă ești nevoit să iei cățelul sau pisica în mașină este obligatoriu să nu îl lași liber în habitaclu. Pentru asta, folosește centura de siguranță special concepută pentru animalele de companie. Ultimul lucru de care ai nevoie atunci când conduci este să fii distras de acesta.
NU te schimba de haine în mers!
Unii oameni au prostul obicei de a-și schimba hainele în mașină în timp ce conduc, ceea ce este extrem de periculos. Imaginează-te cu un tricou deasupra capului sau aplecându-te pentru a-ți pune șosete, iar apoi fă un exercițiu de imaginație și vezi ce tragedie se poate întâmpla în acea fracțiune de secundă.
NU purta tocuri înalte când conduci!
În afară de faptul nu că este deloc confortabil să porți pantofi cu toc la volan, există multe alte motive pentru care nu ar trebui să o faci. În primul rând, nu vei putea apăsa pedalde frână în caz de urgență, apoi tocurile se pot bloca în covorașul de cauciuc sau textil sau chiar poți apăsa pedala greșită. Este recomandat să conduci încălțată cu o pereche de teniși sau pantofi fără toc de tip balerini.
NU conduce niciodată desculț!
Nu este neapărat cel mai nesigur lucru pe care îl poți face la volan, dar nici nu este o idee strălucită. De exemplu, dacă vei fi nevoit să frânezi brusc (frânare de urgență) nu vei putea apăsa pedala de frână cu aceeași forță cu care ai face-o dacă ai fi încălțat.
NU pune picioarele pe bord!
De obicei vara vezi astfel de pasageri. Ei se simt mai relaxați doar dacă își pun picioarele pe bord. Nu uita că airbagul se poate declanșa și accidental, așa că ține-ți picioarele la locul lor. Nu mai vorbim despre posibilitatea de a obtura vizibilitatea în oglinda din dreapta.
NU dormi lângă șofer!
Dacă vei călători pe scaunul din dreapta încearcă să nu adormi. Cu toții am simțit pe pielea noastră că, atunci când am văzut o persoană căscând, imediat am avut tendința de a căsca la rândul nostru. Cercetătorii spun că și în mașină lucrurile stau la fel. Dacă pasagerii din drepata șoferului vor adormi, cel aflat la volan ar putea să devină somnoros. Așadar, pasagerii nu doar că trebuie să rămână treji, ci să se asigure că șoferul este ok și să aibă grijă ca acestuia să nu îi lipsească nimic.