Poliția RCA are un scop clar: să protejeze și să despăgubească persoanele păgubite în urma unui accident, iar încheierea asigurării este obligatorie în toate țările Uniunii Europene. Șoferii care încheie o poliță pentru o mașină proaspăt înmatriculată sau reînnoiesc o asigurare RCA pe cale să expire trebuie să fie atenți la câteva lucruri esențiale, mai ales dacă nu au foarte multă experiență cu încheierea poliței de asigurări:
Alege o companie autorizată
Singurele polițe RCA valide sunt acelea încheiate cu companii autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Există cazuri de șoferi care s-au lăsat păcăliți de prețurile mici ale unor firme neautorizate și s-au trezit cu poliție invalide, care îi făceau pasibili de sancțiuni. De aceea, înainte de a lua o decizie, asigură-te că firma cu care vrei să închei contractul pentru polița RCA se numără printre cele autorizate și că nu vei avea probleme.
Atunci când alegi polița, analizează cu atenție și limitele de despăgubiri și condițiile în care acestea se acordă. De exemplu, un RCA extrem de ieftin s-ar putea să te limiteze foarte mult în cazul unui incident cu daune mari.
Calculează înainte valoarea poliței RCA
Acum este mai simplu ca oricând să calculezi prețul pentru o asigurare RCA. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele legate de mașină, precum și pe cele obligatorii ale șoferului și vei ști de la bun început ce efort financiar presupune plata poliței RCA.
Fiecare companie de asigurări își stabilește singură tarifele, în funcție de categoria de risc la care se încadrează asiguratul. Există mai multe aspecte luate în calcul la stabilirea prețului final, precum puterea mașinii, vârsta șoferului, localitatea în care este înmatriculat autoturismul etc. În funcție de toate aceste date, companiile își calculează un grad de risc al șoferului și stabilesc prețurile în baza acestui indice. Astfel, cu cât un șofer este considerat ca fiind cu un grad mai mare de risc, cu atât el va plăti o sumă mai mare pentru polița RCA.
Ce acoperă asigurarea RCA
Asigurarea RCA acoperă doar acele daune provocate de un accident produs prin intermediul unui vehicul asigurat, către o parte terță. Despăgubirile se acordă întotdeauna în bani și acoperă următoarele situații: accidente cu vătămări corporale sau deces, pagube materiale, pagube care fac imposibilă folosirea vehiculului avariat, cheltuieli de judecată pentru persoana prejudiciată. Trebuie să știi că asigurarea RCA nu acoperă și avarierea accidentală a autoturismului chiar de către tine, accidentele cu autor necunoscut, furturile, vandalismul, pierderea cheilor etc. Pentru toate acestea, este necesară o asigurare CASCO, care nu este obligatorie, poate fi mult mai scumpă, dar extrem de utilă în cazul șoferilor care au mașini scumpe sau nu vor să își asume niciun risc.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a încheia RCA-ul
Cei care doresc să încheie o asigurare RCA trebuie să se asigure că îndeplinesc două condiții: să dețină un vehicul înmatriculat sau înregistrat în România, iar asiguratul să fie persoană fizică sau juridică înscrisă pe documentele de identificare a vehiculului.
Sursa foto: Tom and Sini from Pexels