„Este adevărat că am făcut o mică nerespectare a înţelegerii cu UDMR, dar nu am dat ordonanţă de urgenţă, este o angajare de răspundere care le dă dreptul la reacţie, de fapt nu e chiar o încălcare, le dă posibilitatea să reacţioneze în cazul în care nu sunt de acord. Şi în declaraţiile pe care le-am dat pe parcursul negocierilor la eventualitatea aceasta UDMR a spus că, dacă se va iniţia o astfel de procedură, ei se simt liberi să depună sau să voteze o eventuală moţiune de cenzură”, a afirmat Orban, la B1 Tv.
El a adăugat că va vedea care va fi reacţia UDMR.
„Cantonarea în ideea asta că le este mai favorabil sistemul de alegere într-un singur tur nu este neapărat reală, pentru că de multe ori se poate ajunge, spre exemplu, ca într-o comunitate locală să intre în turul doi un candidat maghiar bun, meseriaş, care este un bun administrator şi un candidat PSD. Eu nu cred că publicul PNL, USR va vota cu un candidat PSD dacă candidatul UDMR este mai bun, are calităţi mai bune, numai dintr-un vot naţional”, a mai spus Orban.
Pe de altă parte, el a susţinut că parlamentarii PSD trebuie să aleagă dintre „două rele”.
Parlamentarii PSD trebuie să aleagă dintre două rele, rele pentru ei, din perspectiva lor: alegeri în două tururi şi alegeri anticipate, adică scurtarea mandatului lor. În cazul în care se adoptă moţiunea de cenzură, practic, se declanşează procedura de anticipate, fiecare parlamentar îşi va scurta mandatul.
Ludovic Orban, prim-ministru:
Premierul a afirmat că va continua adoptarea proiectelor prin angajarea răspunderii Guvernului şi va da, în unele cazuri, ordonanţe de urgenţă.
„Ne dorim şi anticipate şi vom continua să acţionăm, îndeplinindu-ne mandatul şi de multe ori deranjând pe mulţi din Parlament. Pentru că avem multe lucruri de făcut pentru România pe care le vom face, de exemplu, desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Foarte frumos ar fi ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea legii statutului deputaţilor şi senatorilor cu desfiinţarea pensiilor speciale. PNL este singurul partid care a votat împotriva înfiinţării pensiilor speciale pentru parlamentari. (…) Este un subiect care este important şi susţinut de 92% de populaţie, după ultima cercetare şi, în mod evident, suntem dispuşi să mergem mai departe, să facem lucruri prin care să asigurăm un tratament corect”, a explicat Orban.
El a adăugat că PSD poate să depună moţiune de cenzură la fiecare angajare de răspundere. „Orice guvern care se va instala trebuie să aibă o bază solidă în Parlament, este greu să guvernezi cu 21%, poate de asta apelăm la angajarea răspunderii pentru a adopta acte normative care pe calea dezbaterii parlamentare nu am reuşi să le adoptăm. Dacă nu vom reuşi declanşarea alegerilor anticipate, vom face foarte multe lucruri bune pentru români, prin angajarea răspunderii, vom da şi câteva ordonanţe de urgenţă, că sunt situaţii în care suntem obligaţi”, a mai spus Orban.