Întrebat ce va face dacă în ședința Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere de marți se va încerca, din nou, blocarea moțiunii de cenzură, Ludovic Orban a spus că își va asuma trimiterea moțiunii de cenzură către Guvern.
Voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură. E obligația mea constituțională.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților:
„Conform regulamentului ședințelor comune și cutumelor parlamentare, comunicarea s-a făcut după prezentarea moțiunii în Birourile Permanente Reunite. Eu, dacă o să constat mâine că dacă din cauza tertipurilor procedurale și a unui sabotaj evident în materie de procedură de prezentare nu pot să conving BPR, voi comunica moțiunea și vor curge termenele. Care termene sunt foarte clare: în maxim cinci zile se citește moțiunea de cenzură și după trei zile se dezbate în Parlament”, a explicat președintele Camerei Deputaților.
Moțiunea, blocată de trei ori din lipsă de cvorum
Orban a criticat demersul colegilor de la PNL care au încercat să blocheze pentru două săptămâni înscrierea moțiunii de cenzură inițiate de AUR și USR-PLUS în circuitul parlamentar. „Închipuiți-vă dacă PSD făcea așa ceva când am introdus moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă”, a punctat liderul PNL.
Moțiunea de cenzură semnată de parlamentarii AUR și USR-PLUS a fost înregistrată vineri seară în ambele Camere. Birourile Permanente Reunite au fost convocate în aceeași seară în sistem online, la ora 23.00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură şi pentru a stabili calendarul dezbaterii acesteia.
Din cauză că nu s-a întrunit cvorumul, ședinţa a fost amânată pentru sâmbătă, 4 septembrie, tot în regim online.
Dar nici sâmbătă nu s-a întrunit cvorumul, astfel că ședința Birourilor Permanente a fost amânată pentru ziua de luni, 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a scris pe Facebook că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD.
Luni, ședința Birourilor Permanente a debutat în prezența reprezentanților tuturor partidelor. Parlamentarii PNL au ridicat obiecții privind autenticitatea unor semnături de susținere a moțiunii și au cerut un termen de două săptămâni pentru verificări.
Propunerea PNL a fost introdusă pe ordinea de zi cu sprijinul reprezentanților PSD, care, ulterior, au anunțat că nu participă la vot și s-au retras din ședință. S-a supus la vot: 9 voturi pentru (PNL și UDMR), 7 împotrivă (USR-PLUS și AUR) și două abțineri (Ludovic Orban și reprezentantul minorităților naționale). Pentru adoptare erau necesare 10 voturi. Imediat după eșec, parlamentarii PNL au părăsit ședința, care s-a suspendat, pentru a treia oară, din lipsă de cvorum.
O nouă ședință a Birourilor Permanente Reunite a fost convocată pentru marți dimineață.
Ce prevede legea
Potrivit Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, moțiunea de cenzură se prezintă Birourilor Permanente, iar președintele Camerei Deputaților o comunică Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă apoi într-o şedinţă comună a celor două Camere, în cel mult 5 zile după depunere. Textul va fi citit de un parlamentar desemnat de inițiatori.
Premierul poate lua cuvântul în Parlament pentru a prezenta poziția Executivului. După prezentare, în trei zile, se va convoca o nouă ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților în care moțiunea de cenzură va fi dezbătută și supusă la vot.
Vicepremierul Dan Barna a anunțat luni seară că miniștrii USR-PLUS se retrag din Cabinetul Florin Cîțu. USR-PLUS mai deține, după revocarea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, cinci ministere și portofoliul de vicepremier.