„Cine vorbește de funie în casa spânzuratului? Cine credeți că a avut tupeul să dea un mesaj de Ziua mondială a libertății presei? Nimeni altul decât premierul Nicolae Ciucă. Plagiatorul. Cel care a beneficiat de instrumentarea unei operații ample de cenzură, de îngropare în media a subiectului plagiatului primului ministru la teza de doctorat”, a transmis fostul premier și lider PNL, Ludovic Orban, pe Facebook, marți, 3 mai.
Orban a adăugat că premierul Ciucă „a fost cauza unei operațiuni de compromitere a unui jurnalist independent, Emilia Șercan”, pentru că aceasta „a îndrăznit să scoată la iveală acuzația de plagiat și să ceară verificarea tezei de doctorat a premierului”.
Îndrăznește să vorbească de libertatea presei șeful unui guvern care a pregătit pe șestache elaborarea unui act normativ care să instituie cenzura inclusiv pe online. Are neobrăzarea să se refere la libertatea presei produsul guvernamental al unei monstruoase coaliții, care a apelează la toate instrumentele posibile pentru a bloca în mass-media orice voce critică a opoziției politice sau a opoziției din societate.
Fostul premier și președinte PNL, Ludovic Orban:
Orban i-a transmis apoi premierului Ciucă să dea dovadă de decență, acuzându-l că „în spatele fardului de timiditate și modestie” se ascunde „o poftă enormă de parvenire”.
„Puțină decență, domnule Ciucă. Sunteți ultimul care aveți îndreptățirea de a spune ceva pe tema libertății presei. Sub masca bonomă, în spatele fardului de timiditate și modestie, afișate cu prea multă ostentație, se ascunde o poftă enormă de parvenire, o plăcere ieșită din comun de deținere a puterii. Și capacitatea de a comite sau de a accepta ca alții să comită orice încălcare a libertății de exprimare”, i-a mai transmis Orban lui Ciucă.
Ciucă: „Susţin jurnalismul independent şi siguranţa jurnaliştilor”
Afirmațiile lui Ludovic Orban vin în contextul în care premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi, 3 mai, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că are „tot respectul pentru oamenii din această breaslă, care îşi fac munca profesionist, obiectiv şi responsabil, mulţi chiar în zone de conflict, expuşi pericolelor, pentru ca cetăţenii să fie la curent cu evoluţiile de interes public”.
Șeful Guvernului a adăugat în mesaj că este de partea jurnaliștilor independenți și că militează pentru siguranța acestora.
„Susţin jurnalismul independent şi siguranţa jurnaliştilor. Cu bună-credinţă, implicare în slujba adevărului, profesionalism şi obiectivitate, am încredere că putem reuşi împreună să combatem încercările de dezinformare, diversiune, dezbinare şi incitare la ură”, a mai precizat Ciucă.
Șercan a scris că Ciucă a plagiat și a acuzat Poliția că a „scurs” în presă date nepublice
Pe 18 ianuarie, Emilia Șercan a dezvăluit în PressOne că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale lucrării de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAp).
Pe 4 aprilie, jurnalista a acuzat Poliția Română că a „scurs” în presă o captură de ecran depusă ca probă într-un dosar legat de amenințările pe care le-a primit după ce a publicat ancheta în care îl acuza pe premierul Nicolae Ciucă de plagiat. „Autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea. Acum încearcă să o mușamalizeze”, a susținut apoi Emilia Șercan.
Pe 10 aprilie, după ce a fost votat președintele PNL, șeful Guvernului a declarat că nu a plagiat în teza de doctorat, însă a precizat că va lua o decizie referitoare la demisia de la şefia partidului şi a Guvernului, dacă instituţiile abilitate vor aprecia că a plagiat, deoarece are „onoare şi demnitate”.
Pe 12 aprilie, șefii IGPR şi DGIA au lipsit la audierea din Parlament unde a fost discutat cazul Emiliei Şercan.