Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că Guvernul încearcă să identifice noi paturi de ATI în București, după ce Raed Arafat a anunțat vineri că nu mai există locuri la terapie intensivă în spitalele din Capitală.

Premierul a precizat că se ia în calcul reînchiderea Spitalului Colentina pentru pacienții non-COVID, care fusese redeschis vineri. El a anunțat că a purtat o discuție cu o firmă privată și că ar putea fi deschisă o secție ATI în sistem modular.

„Am avut o discuție cu prefecții, am stabilit o mobilizare. Ne facem datoria, suntem de dimineața până noaptea în slujba cetățeanului, încercăm să aducem la normal lucrurile, dar avem nevoie de cooperarea cetățenilor.

Există, pe sistem modular, o secție care poate fi folosită pe terapie intensivă, de 38 de paturi, la Spitalul Elias, am vorbit cu domnul Tătaru și domnul Arafat. Nu au ventilatoare, nu au monitoare, trebuie luate din rezerva strategică și trebuie să identificăm medici, prin detașare. Desigur, nu vom putea să le folosim pe toate, probabil că jumătate. Am putea și la Matei Balș, dar e nevoie de medici. Reanalizăm situația de la Spitalul Colentina, pentru că ne-a lăsat descoperiți.

Nu vrem să mai impune restricții. Le cer liderilor politici să nu mai facă campanie pe seama epidemiei, ci să lupte cu epidemia”, a declarat Ludovic Orban.

Firea acuză guvernul de manipulare

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a contrazis însă pe Ludovic Orban, într-un mesaj pe Facebook, în care a spus, tot sâmbătă, că în București sunt 45 de spitale care au și paturi normale, dar și ATI.

Gabriela Firea susține că în București sunt, în total, 45 de spitale cu paturi dedicate Covid-19, însă Ministerul Sănătății a contabilizat doar cele 6 spitale mari care au secții dedicate coronavirusului.

Mai mult, edilul-șef al Capitalei s-a oferit să împrumute 20 de ventilatoare pe perioada pandemie către unitățile care aparțin de Ministerul Sănătății.

Primarul bucureștiului spune că cei din Ministerul Sănătății fac raportări doar la numărul de paturi normale și de ATI alocate în martie pentru tratarea infecției Covid 19 în spitalele de linia 1, 2 și suport, adică 6 la număr (Victor Babeș, Matei Balș, Colentina, Marius Nasta, Carol Davila, Maternitatea Bucur) și nu la toate paturile normale și de ATI din spitalele bucureștene, în număr de 45.

În opinia sa, nu există interes, la nivelul autorităţilor naţionale, pentru organizarea judicioasă a resurselor umane şi medicale existente.

„Sunt şi suficiente paturi de spital, de toate categoriile, există şi personal medical foarte bine pregătit! Nu există, în schimb, interes pentru pacienţi, corectitudine în informarea românilor şi, mai ales, organizarea judicioasă a resurselor umane şi medicale existente! Se doreşte intenţionat să fie stare de panică în rândul populaţiei! Să fie haos generalizat! Să-i speriem pe români cu declaraţiile false la televizor, dar să ne facem şi de ras în întreaga Europa! Autorităţile noastre se prezintă în văzul lumii ca fiind neputincioase să lupte cu virusul, având toate instrumentele necesare la dispoziţie, pe banii românilor!”, a mai spus Gabriela Firea.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News