Mesaj identic transmis de două parlamentare din PNL: „Conducerea PNL nu unește, ci dezbină!”
„Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge”, a scris Săftoiu pe Facebook.
La scurt timp, acelaşi mesaj a apărut pe pagina de Facebook a senatoarei Alina Gorghiu, dar şi pe pagina deputatului Cătălin Predoiu.
Se cere demisia secretarului general al PNL: „Poți sustine ce percepte religioase vrei, dar la tine acasă!”
Secretarul general al PNL, Robert Sighirtău, este contestat la rândul lui, în partid.
Cel care i-a cerut demisia este deputatul Mihai Voicu.
„Daca esti pe receptie te rog să iei act că îţi cer demisia din funcția de secretar general al PNL. Nu reprezinti si nu ai reprezentat niciodata agenda PNL, ci agenda cultului de care aparții. Poți sustine ce percepte religioase vrei, dar la tine acasă. Nu este corect să impui această agenda partidului. Unde vrei să te oprești, când ne duci la 8%? #demisia”, a transmis Voicu, pe grupul de comunicare intern al conducerii PNL.
Raeţchi anunţă lansarea platformei ideologice liberale în cadrul PNL: „Am ajuns să fim consideraţi neo-marxişti sau progresişti LGBT”
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat, tot pe Facebook, că va lansa în următoarele săptămâni o platformă ideologică liberală în cadrul PNL, având că obiectiv atât contrabalansarea unor poziții conservatoare excesive ale partidului în ultima perioadă, cât și – pe termen lung – susținerea unei moțiuni integral liberale la următorul Congres.
„În acest moment, publicul laic liberal, orientat către drepturi și libertăți, este subreprezentat ideologic în partid, iar acest lucru a dezamăgit mulți votanți tradiționali PNL, față de care trebuie să ne cerem scuze. Nu avem decât de pierdut negând realitatea. Am ajuns ca, într-un partid nominal liberal, cei care resping excesele reacționare și mistice să fie considerați „neo-marxiști” sau „progresiști LGBT”, deși în joc sunt cele mai simple principii ale liberalismului și solicitarea elementară de a separa sfera politică de cea religioasă – care trebuie să rămână în spațiul privat și să nu devină izvor de drept secular. Din punctul nostru de vedere, oricât de tentante ar fi sondajele de opinie (care, paradoxal, s-au dovedit total neîntemeiate), un liberal trebuie să își dedice în primul rând energia protejării libertăților și drepturilor inclusiv celor care, uneori, pot fi puțini și slabi, iar nu suprareglementării moralei public”, a scris el pe pagina de Facebook.
Cetățenii au fost chemați să se pronunțe dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea „căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Cei care merg la vot au avut opțiunea de a răspunde cu DA sau NU. Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuia să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Numărul oficial al alegătorilor este de 18.278.496, astfel că pentru validarea referendumului trebuia să voteze 5.483.548 de români.