„Deci în condiții de circumstanțe normale, Bode ar fi dispărut din peisaj. Chestiunea cu plagiatul, cine trebuie să-i ceară demisia? Ciucă, cel care este și președinte PNL, și premier, adică superiorul lui pe ordinea ierarhică în cadrul Guvernului. Păi, Ciucă e la fel de plagiator ca Bode”, a afirmat Ludovic Orban
„Cum să-i ceară Ciucă, aflat în aceeași situație? El a împiedicat printr-un proces cu o entitate din cadrul Ministerului Educației, care este subordonatul Guvernului, a împiedicat să se pronunțe CNATDCU asupra eventualului plagiat din lucrarea sa. Păi, cum să-i ceară Ciucă demisia lui Bode pe motiv de plagiat, când el e cu musca pe căciulă?”, a adăugat Orban.
Istoricul acuzațiilor de plagiat la Bode
La începutul lunii octombrie 2022, USR a anunțat că transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca să poată fi verificată de plagiat, dar Emilia Șercan a susținut că nu va verifica teza transcrisă manual de USR.
Pe 18 octombrie, partidul condus de Cătălin Drulă a sesizat CNATDCU, susținând că ministrul PNL a plagiat teza de doctorat.
La finalul lunii octombrie, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat. „Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, a reacționat atunci ministrul PNL de interne.
Pe 24 noiembrie, Pressone a dezvăluit însă că teza de doctorat a ministrului de interne conține un procent real de plagiat de aproape 20% și că Lucian Bode a copiat până și din documentele Comisiei Europene. „Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a reacționat atunci Bode.
În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.
Pe 6 decembrie, Universitatea Babeș-Bolyai a transmis pentru Libertatea că reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare.
Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai
Ministrul PNL de interne a cerut în instanţă, pe 5 ianuarie 2023, anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.
Emilia Șercan a susținut în Pressone, luni, 9 ianuarie, că Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, „încercând să blocheze emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.
În replică, Lucian Bode a transmis pentru Libertatea că „susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate” și a adăugat că, potrivit legii, Comisia de Etică a UBB nu poate verifica decât membrii comunității universitare, „comunitate din care eu nu fac parte”.
Universitatea Babeș-Bolyai este așteptată să dea astăzi, 11 ianuarie, un nou verdict în cazul doctoratului ministrului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro