Premierul s-a lansat într-un nou atac la judecătorii Curţii Constituţionale, pe care i-a acuzat că au luat o decizie neconstituţională.
„Noi am mărit amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a Curţii Constituţionale – sigur, trebuie să aşteptăm motivarea – nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior ordonanţei de urgenţă”, a declarat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă la Craiova.
Întrebat ce înseamnă că ”se va reveni la amenzile anterioare” şi dacă acest lucru se va întâmpla în baza unei noi ordonanţe, el a explicat: „Dacă a fost declarat neconstituţional un articol al unei ordonanţe de urgenţă care a modificat o ordonanţă de urgenţă anterioară, declararea ca neconstituţional a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi”.
Deocamdată, trebuie să vedem exact despre ce e vorba, că noi nu avem decât o comunicare din partea Curţii Constituţionale. Când vom avea şi motivarea, atunci vom înţelege cu adevărat care sunt toate consecinţele constituţionale, legale, juridice ale acestei decizii a Curţii Constituţionale.
Premierul a reiterat faptul că i se pare o „decizie constituţională” a Curţii, dată în dispreţul milioanelor de români care au respectat regulile şi au contribuit la păstrarea epidemiei în limite rezonabile.
„Această decizie este un îndemn la anarhie, la nerespectarea regulilor”, a mai spus Ludovic Orban.
Întrebat ce soluţii are Guvernul dacă şi „starea de urgenţă devine neconstituţională”, Orban a replicat: „Cum să devină neconstituţională starea de urgenţă? Este înscrisă în Constituţia României. Acum, eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situaţia în care Curtea Constituţională să rescrie Constituţia”.
El a continuat: „Constituţia este clar adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâţi să găsim soluţii pentru a schimba prevederile constituţionale şi legale care reglementează activitatea Curţii Constituţionale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă au dus la o asemenea componenţă a Curţii Constituţionale care să transforme Curtea Constituţională într-un inamic al Constituţiei şi într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituţiei, de cele mai multe ori împotriva interesului general”, a mai afirmat şeful Executivului.