„Execuția fără proces” a lui Florin Cîțu „a demonstrat că Congresul din septembrie a avut nu scopul de a-l alege pe Cîțu președinte, ci a avut ca scop îndepărtarea mea din fruntea PNL, pentru a face posibilă ocuparea totală a PNL de către cei care au determinat alianța cu PSD-ul. Dacă eu aș fi rămas președintele PNL, această alianță cu PSD nu s-ar fi făcut”, a precizat Orban.

Fostul președinte al partidului consideră că președintele Klaus Iohannis a „subordonat” PNL.

„Răul din PNL nu a fost reprezentat numai de Cîțu, răul din PNL este în primul rând această nomenclatură a PNL, care este total subordonată voinței lui Iohannis și care fără nici un fel de responsabilitate și fără să dea seamă în nici un fel, pur și simplu, își bate joc de leadership-ul PNL și de strategia partidului”, a subliniat Ludovic Orban.

Acum, vor să mai pună un fraier în funcția de președinte al PNL, care în mod evident să nu aibă nici un fel de autoritate. Mi se pare total nepotrivit pentru un partid liberal, pentru un partid democratic să vină cu o asemenea soluție. PNL s-a transformat în UM PNL, Unitatea Militară PNL.

Ludovic Orban, despre premierul Nicolae Ciucă:

Fostul premier a menționat că partidul istoric a fost „confiscat” și a comparat ce se petrece în PNL cu o lovitură dată de o juntă militară.

„Păi, să pui președintele un general de armată și secretarul general pe ministrul de Interne, care e șeful Poliției, Jandarmeriei, îmi pare așa că parcă o juntă militară a dat o lovitură de partid, ca să confiște un partid istoric și să-l folosească pentru interesele altora, nu ale românilor”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Derogare și pentru Ciucă

Congresul extraordinar al PNL pentru alegerea unui nou preşedinte, după demisia lui Florin Cîțu, va avea loc pe 10 aprilie, iar candidaturile pot fi depuse până pe 6 aprilie, la ora 18.00. Premierul Nicolae Ciucă, singurul nume vehiculat pentru șefia PNL, a susținut ieri, 4 aprilie, că încă nu a luat decizia de a candida.

Pentru ca Nicolae Ciucă să candideze la șefia PNL este necesară o derogare. Statutul PNL prevede că orice liberal poate candida pentru funcția de președinte dacă are o vechime în partid de cel puţin 5 ani. Premierul nu îndeplinește acest criteriu, pentru că s-a înscris în Partidul Național Liberal în octombrie 2020.

De o derogare similară au mai beneficiat și Florin Cîțu, în 2021, dar și Klaus Iohannis, care a devenit liderul PNL în 2014, pentru câteva luni, înainte să ajungă președinte al României în toamna aceluiași an.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News