„9 indivizi care ocupă vremelnic funcțiile de judecători ai Curții Constituționale au anulat complet abuziv actul de voință al cetățenilor români, care și-au exprimat opțiunile prin votul acordat candidaților în turul 1 al alegerilor prezidențiale. Culmea, aceeași Curte Constituțională care validase luni turul 1. După ce a dispus în primă fază renumărarea voturilor, validarea fiind decisă înainte de finalizarea procesului de renumărare”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.
Actualul președinte al partidului Forța Dreptei a spus că nu vrea să fie bănuit că îl susține pe Călin Georgescu „omul sprijinit de o rețea condusă și finanțată de Rusia”, dar apoi a făcut afirmații foarte grave: „Decizia de astăzi a CCR are caracterul unei lovituri de stat! Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să se autosesizeze și să declanșeze o anchetă penală contra judecătorilor CCR”.
„Ținând cont de componența Curții, 4 judecători numiți de PSD și 4 numiți de Iohannis și de PNL, îmi pun o întrebare legitimă: oare pentru ca CCR să valideze primul tur trebuie să intre obligatoriu în turul doi candidatul PSD și PNL?”, a încheiat Ludovic Orban.
Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie, după o ședință care a durat mai bine de 5 ore să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie.
Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis Curtea Constituțională.
Decizia este definitivă și obligatorie.
În turul 2 al alegerilor prezidențiale, programat pentru duminică, 8 decembrie, urmau să se înfrunte Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată după desecretizarea documentelor din CSAT care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului independent Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
misu50 • 07.12.2024, 09:24
Chiar ma mira pozitia d-lui Orban, ca si pozitia d-nei Lasconi! V-ati ratat cariera politica!
abd123 • 06.12.2024, 22:53
Nu cred ca are dreptate Dl. Orban. Riscurile erau mult prea mari. Procurorul din dosarul revolutiei romane a scris recent un articol socant in care afirma ca toate structurile statului sunt inca infiltrate de KGBisti. Asta inseamna ca Georgescu avea deja o retea operationala de care ar fi putut sa se s erveascaimediat pentru a-si instaura dictatura personala. Totul s-ar fi desfasurat foarte rapid. Dna Lasconi avea un mic avans in sondaje, dar cum votantii Georgescu invatasera deja sa-si dismuleze optiunile, cifrele respective erau ingrijoratoare. In plus, cred ca ar trebui totusi ca partidele sa asculte si vocea strazii. Oamenii au spus clar ca nu vor nici Ciuca, nici Ciolacu si nici pe Dna. Lasconi nu au considerat-o potrivita. Nu credeti totusi, dlor , ca ar trebui sa veniti cu propuneri mai serioase la a doua incercare, fiindca daca ati fi venit cu niste propuneri onorabile nimeni n-ar fi asteptat pana in ultima clipa sa gaseasca un raspuns intrebarii: eu cine votez ?