VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Şeful Executivului a arătat că profesorii, angajații din sănătate, din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă nu vor fi afectați de decizia guvernului de trimitere în șomaj tehnic a bugetarilor timp de 15 zile lunar.

Ludovic Orban a precizat, în interviul acordat Radio România Actualități, că „este o măsură de bun simţ ca şi în sectorul public să existe o formă de a restrânge activitatea, mai ales în domeniile unde se poate restrânge aceasta activitate”.

„Mecanismul pe care l-am gândit este un mecanism de bun simţ. Angajaţii instituţiilor se împart în două jumătăţi: jumătate lucrează 15 zile şi 15 zile stau acasă, beneficiind de forma de şomaj tehnic de care beneficiază angajaţii şi din sectorul privat, şi în celelalte 15 zile lucrează cealaltă jumătate, iar partajarea angajaţilor trebuie să se facă astfel încât să se asigure funcţionalitatea acestor instituţii publice. Sigur că fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, de exemplu, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării”, a afirmat Orban.

El a precizat că această măsură permite diminuarea riscului de răspândire a virusului în instituţiile publice, pentru că în perioada de 15 zile în care angajaţii instituţiilor publice nu-şi desfăşoară activitatea, practic se poate identifica, se poate manifesta, în cazul în care unul sau doi sunt infectaţi şi astfel îi ferim de riscul de infectare a tuturor angajaţilor.

„Măsura, repet, are atât considerente de solidaritate, cât şi considerente de natura activităţii restrânse în multe instituţii. Am uitat să menţionez între excepţii, din zona Ministerului Muncii, acele entităţi care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susţinere a companiilor şi cetăţenilor, şi aici mă refer la AJOFM-uri, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, care sunt cele care procesează toate solicitările de acordare a şomajului tehnic şi, de asemenea, la /…/ care procesează celelalte forme de ajutorare, care sunt acordate către alte categorii decât angajaţii”, a mai spus Orban.

Premierul e vorbit despre sectoarele care vor fi exceptate de la şomajul tehnic.

”Sigur că fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, de exemplu, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării. De asemenea, în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban.

Potrivit Guverului, discuțiile s-au concentrat asupra aplicării primului pachet de măsuri economice și sociale adoptat de Guvern și a unor noi soluții necesare în perioada următoare.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că preocupările Guvernului sunt legate atât de protejarea sănătății populației și combaterea răspândirii COVID -19, cât și de soluții pentru relansarea activității economice după ce va trece vârful acestei pandemii.

În acest context, prim-ministrul a menționat că măsura șomajului tehnic este una temporară, că va fi extinsă și la anumite sectoare bugetare, fiind exceptați însă angajații implicați în prima linie de combatere a coronavirusului, precum și cei din instituțiile care aplică măsurile guvernamentale de reducere a efectelor pandemiei.

Propunerile reprezentanților patronatelor și sindicatelor din cadrul CNT vor fi analizate de Guvern în perspectiva următorului pachet de măsuri economice și sociale destinat limitării efectelor produse de pandemia COVID-19.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri seara, la B1 TV, că Executivul va implementa un program special pentru anumite sectoare din sistemul public, pe perioada pandemiei de coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News