“Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD (n.r. – Marcel Ciolacu), în loc să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit, în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor, să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul a adăugat: “Exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative ale comisiilor avizatoare. Nu există nici un fel de impediment pentru a fi pus pe ordinea de zi pentru a fi respins”.
Actul normativ a trecut prin adoptare tacită pentru că cei care conduc Camera Deputaţilor nu l-au pus pe ordinea de zi a plenului, în condiţiile în care au pus alte proiecte de acte normative pe ordinea de zi, care poate nu respectau toate regulile
Ludovic Orban, premier:
Ludovic Orban a mai precizat că proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc va fi respins de PNL la Senat.
“Cu siguranţă, în Camera decizională, PNL va vota împotriva acestui proiect de lege, care excede cadrul constituţional şi atrag atenţia celor care conduc cele două Camere să urmărească procesul legislativ şi să respecte procedurile”, a mai afirmat Orban.
Declaraţiile premierului vin după ce proiectul de lege prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă a trecut, tacit, de Camera Deputaților.
Regiunea autonomă ar urma să cuprindă judeţele Covasna şi Harghita, precum şi “scaunul istoric Mureş”, care aparţine de judeţul Mureş.
Inițiativa legislativă a fost depusă, cu două zile înainte de Crăciun, de deputaţii UDMR Biro Zsolt Isvan și Terza Kulcsar Jozsef Gyorgy şi a fost adoptată tacit, pe 23 aprilie, ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro