Preşedintele PNL a criticat afirmațiile ministrului Andreea Păstârnac, care, potrivit acestuia, „s-a declarat mulţumită” de modul de respectare a drepturilor românilor din Ucraina.

Ludovic Orban a arătat că Guvernul României are obligaţia de a se angaja într-o ofensivă diplomatică pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

„Cerem demisia doamnei Păstârnac, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care a fost în vizită oficială în Ucraina şi s-a declarat mulţumită de modul de respectare a drepturilor românilor în Ucraian, în codiţiile în care de două luni fusese înaintat în rada supermă ucaineană acest proiect de lege care interzice practic învăţământul în limbile minorităţilor naţionale”, a spus Ludovic Orban. 

Liderul PNL cere Guvernului ”să se angajeze într-o ofensivă diplomatică pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti” și să efectueze toate demersurile diplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri”.

”Să nu uitam că Ucraina este într-un proces de aderare la UE, dar Ucraina ca să adere la UE trebuie să respecete în primul rând criteriul politic, anume respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor săi, respectiv respectarea drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor săi care sunt minorităţi naţionale, cum sunt si românii”, a mai afirmat liberalul. 

El a continuat: ”NU cerem Ucrainei privilegii pentru cetăţenii români, ci doar să se aplice acelaşi tratament pe care şi noi îl oferim ca stat cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România. Cerem reciprocitate; nu cerem privilegii pentru românii noştri din Ucraina. Cerem să le fie respectate drepturile lor, să se permită învăţământul în limba maternă pentru cei care optează, evident, fără să facem cum fac liderii politici maghiari în România, să instige la neînvăţarea limbii române”, a mai spus Orban.

Parlamentul de la Kiev a adoptat săptămâna aceasta noua Lege a Educației, care se dorește a fi una care să-i apropie de Europa. Totușiu, autoritățile române și maghiare își exprimă îngrijorarea cu privire la decizia de eliminare a limbii materne a minorităților din programă.

Radei Supremă a adoptat pe 5 septembrie, forma finală a legislației privind reforma învățământului. Reforma urmărește apropierea educației ucrainene de standardele europene, ca urmare a efortului de modernizare a sistemului de încățământ.

Citește și: EXCLUSIV | Români în calea uraganului Irma. Cum s-au pregătit pentru fenomenul extrem

 
 

Urmărește-ne pe Google News