UPDATE ora 14.00 Lista miniștrilor și Programul de Guvernare au fost înregistrate la Birourile Pemanente ale celor două camere ale Parlamentului.
Şeful Cancelariei, Ionel Dancă, a anunţat că din programul de guvernare au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate şi deja realizate în trei luni de guvernare şi adăugate noi măsuri pe termen scurt.
UPDATE ora 12.50 Ludovic Orban, premierul interimar şi desemnat, a anunţat că noul Cabinet propus, identic cu cel aflat încă în funcţie, şi programul de guvernare updatat vor fi depuse, luni, în Parlament.
PNL va invoca în cererea depusă termenul de 15 zile prevăzut de Regulamentele Camerelor, pentru audierea miniştrilor şi votul de învestitură al noului Guvern.
Asta în condiţiile în care PSD ar încerca să tergiverseze întreaga procedură de votare a noului Cabinet, pentru ca liberalii să nu îşi pună în practică planurile privind alegerile anticipate.
„Guvernul va avea aceeaşi componenţă. Sunt mulţumit de activitatea fiecărui ministru. Echipa guvernamentală este propusă în aceeaşi componenţă ca şi Guvernul care a funcţionat de la data de 4 noiembrie”
Ludovic Orban
Cabinetul Ludovic Orban 2, identic cu Cabinetul Orban 1
UPDATE ora 11.10 Conducerea PNL a decis că premierul Ludovic Orban va trimite Parlamentului aceeaşi echipă de miniştri din actualul Cabinet demis, au precizat surse liberale pentru Libertatea.
Şedinţa PNL este în desfăşurare, la Palatul Parlamentului.
Şi programul de guvernare a fost actualizat, eliminându-se acele prevederi care au fost deja adoptate, precum eliminarea pensiilor speciale.
Cine sunt miniştrii propuşi în noul Guvern
- Raluca Turcan – viceprim-ministru
- Florin Cîţu – ministrul Finanţelor Publice
- Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne
- Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe
- Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei
- Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale
- Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
- Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
- Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
- Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
- Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
- Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene
- Victor Costache – ministrul Sănătăţii
- Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării
- Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii
- Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului
- Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale
Potrivit unor surse din PNL, Ludovic Orban va merge pentru a doua oară în faţa parlamentarilor cu aceeaşi componenţă a Cabinetului.
Doar programul de guvernare va avea unele modificări, care vor cuprinde promisiunile pentru acest an ale liberalilor.
Orban va sublinia, în noul Program de guvernare, că este necesar ca actualul Legislativ să îşi încheie mandatul, anticipat, pentru a se pune în practică reformele promise.
Paradoxal, premierul demis şi propus din nou să preia şefia Guvernului trebuie să negocieze, în Parlament, nu strângerea unei majorităţi care să voteze noul Guvern ci aliaţi care să pice Guvernul, pentru a se merge în continuate pe ideea alegerilor anticipate.
Dacă două propuneri de premier pică la vot, în Parlament, preşedintele poate dizolva Parlamentul. Astfel, alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile locale, potrivit planurilor celor de la PNL.
De altfel, PNL şi USR au anunţat, deja, că la votul de învestitură pentru Guvernul Orba vor sta în bănci şi nu îşi vor exprima votul.
PSD este pus, astfel, în faţa unei alegeri grele: fie pică Guvernul Orban 2 şi contribuie la planul PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis pentru anticipate, fie îl votează, sau amână votul cât mai mult, profitând de majoritatea pe care o are în Birourile Permanente ale celor două Camere.