„În urmă cu aproximativ cinci minute mi-am scris demisia și am înaintat-o catre Biroul Permanent al Camerei Deputaților și către secretarul general al Camerei Deputaților. Demisionez din mai mai mule motive. În primul rând pentru faptul că am anunțat această demisie ca urmare a faptului că eu consider că pentru a gira astfel de funcții, dacă ești om de stat, nu poți decât dacă ai legitimitate oferită de votul cetățenilor acordată formațiunilor care se prezintă în alegeri. Cât nu mai sunt președinte PNL consider că nu mai pot exercita această funcție”, a declarat Ludovic Orban.
Fostul lider PNL a criticat conducerea actuală a formațiunii, pe care o acuză că s-a îndepărtat de promisiunile făcute în campania electorală.
„Motivul principal al demisiei mele este legat de faptul că nu mai pot să fiu părtaș cu decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele din campania electorală”, a declarat Ludovic Orban.
„Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a sustinut pe Cîțu, în frunte cu Klaus Iohannis? A călcat în picioare democrația în PNL, au impus o conducere împotriva voinței reale a membrilor și dupa propunerea conducerii și-au încălcat toate angajamentele luate în fața cetățenilor români. Nu pot fi părtaș la trădarea cetățenilor români care și-au asumat încrederea în PNL”, a completat Orban.
El a catalogat demisia din frunte Camerei Deputaților drept o „eliberare” și un „nou început”.
Fostul președinte PNL și-a anunțat demisia imediat după ce a pierdut alegerile interne pentru șefia formațiunii în fața lui Florin Cîțu, dar a înainte demisia către conducerea partidului și nu în Camera Deputaților.
El a precizat atunci că demisia lui „nu este la dispoziția domnului Cîţu pe o perioadă nelimitată”.
„În cazul în care, într-o perioadă de maximum 15 zile, ea nu va fi depusă la Camera Deputaţilor, mi-o voi depune eu personal”, a explicat atunci Orban.
Ce prevede regulamentul Camerei Deputaților
Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaților încetează la data menţionată în cererea de demisie, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor.
Potrivit articolului 22 din Regulament, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.
Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.
Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.
FOTO: Hepta
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!