„Pentru românii care sunt astăzi în Marea Britanie, practic, drepturile lor sunt garantate, sunt prevederi în acord care le garantează drepturile. Pentru cetăţenii europeni care urmează să se ducă în Marea Britanie după realizarea Brexitului încă nu există o reglementare, ea va face obiectul discuţiilor ulterioare părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie. Deocamdată suntem în faza în care acordul este supus dezbaterii şi aprobării Parlamentului European, Parlamentului britanic”, a spus Orban într-o conferinţă de presă la Reprezentanţa permanentă a României pe lângă UE, potrivit Agerpres.
Orban a declarat că în discuţiile cu oficialii europeni a prezentat punctul de vedere al României privind viitorul buget multianual al UE, pentru perioada 2021-2027, precizând că ţara noastră susţine menţinerea unei finanţări solide pentru coeziune şi agricultură.
„Am prezentat punctele noastre de vedere privitoare la acest buget. De asemenea, ne-am informat privitor la evoluţia discuţiilor legate de buget. (…) Am precizat punctele noastre de vedere: menţinerea unei finanţări solide pentru coeziune care să permită României utilizarea acestor fonduri pentru a asigura o dezvoltare economică şi o apropiere de nivelul mediu de venit pentru cetăţenii români; de asemenea, interesul nostru major pentru menţinerea unei finanţări consistente pentru agricultură atât pe pilonul I, cât şi pentru pilonul II, asigurarea convergenţei în ceea ce priveşte plăţile directe la hectar, producerea subvenţiei la hectar cum este cunoscută de fermierii români, la un nivel cât mai apropiat de nivelul mediu european. Suntem foarte interesaţi de modul în care se constituie şi va fi utilizat ceea ce se numeşte Just Transition Fund, adică Fondul pentru o Tranziţie Dreaptă”, a declarat Orban.
Premierul Ludovic Orban a avut în prima zi a vizitei sale la Bruxelles întâlniri cu mai mulţi lideri europeni, printre care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi negociatorul-şef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, Michel Barnier.