„Obiectivul nostru este ca PNRR, chiar dacă nu este aprobat şi nu suntem între primele 16 ţări, să fie un instrument de dezvoltare a României, să nu fie, în niciun caz, un eşec. Negocierile continuă, sunt convins că la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie va fi aprobat”, a declarat Ludovic Orban, duminică, la finalul şedinţei Colegiului Director al PNL Bihor, potrivit Agerpres.
Apoi a continuat: „Problema e să pregătim implementarea lui cât mai rapidă, prin simplificarea procedurilor, prin crearea rapidă a mecanismului instituţional de implementare, prin acordarea către autorităţile locale care au viteza de implementare a proiectelor a cât mai multor tipuri de proiecte pe care le pot derula pe tipurile de finanţări care există în PNRR”.
„Şi am convingerea că pentru noi, PNRR reprezintă o oportunitate uriaşă, pe care o vom fructifica în beneficiul României”, a mai precizat Orban.
PNRR, depus la Comisia Europeană de trei luni
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie.
Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.
În baza PNRR, România așteaptă de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Prim-vicepreședintele liberal Rareş Bogdan a criticat pe 17 iulie faptul că Partidul Național Liberal nu deţine portofoliul Fondurilor Europene și a susținut că cel mai potrivit pentru funcţia de ministru era Marcel Boloş, nu Cristian Ghinea. „Sunt siderat de inocența mimată a lui Rareș Bogdan”, a reacționat Ghinea.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!