„Doamna Kovesi a fost susținută de mine și de colegii mei din Parlamentul European și de România, ulterior, la votul pe care l-a câștigat pentru a ocupa o poziție foarte importantă, de procuror-șef al Parchetului European”, a spus Ludovic Orban, care consideră că „doamna Kovesi este dedicată realizării unui mandat la Parchet”.

Întrebat dacă o vede pe Kovesi candidând la Președinția României în 2024, Ludovic Orban a răspuns că nu crede, pentru că acest lucru ar însemna ca fosta șefă a DNA să renunțe la mandatul de procuror-șef european, lucru care nu ar fi privit cu ochi buni la nivel înalt.

„Nu cred, ar trebui să își abandoneze mandatul, ceea ce ar fi privit ca un act ostil față de instituțiile europene și de funcționarea normală a instituției europene”, a precizat Orban.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Kovesi, și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, cu sediul la Luxemburg, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Pe scurt, misiunea EPPO este combaterea fraudei împotriva finanțelor Uniunii Europene.

7 ani

durează mandatul lui Kovesi la șefia Parchetului European.

Până în acest moment, 22 de state membre au aderat la EPPO: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Spania.

 
 

Urmărește-ne pe Google News