„Domnul Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, a propus modificarea ordinii de zi, după cum urmează: 1. propunerea unei comisii de anchetă; 2. să fie solicitarea formulată de liderul grupului parlamentar din Senat al PNL, iar la 3. să fie moțiunea de cenzură. Nu am votat ordinea de zi în această formă”, a declarat Ludovic Orban, luni, într-o declarație de presă susținută în Parlament.
PSD a decis să-și retragă reprezentanții din Birourile permanente reunite și au plecat toți cei opt. (…) Rezultatul votului, indiferent ce vi s-a spus, este următorul: au fost 18 membri ai BPR prezenți. Au votat „pentru” propunere 9 membri, 7 „împotrivă” și doi parlamentari au fost prezenți și nu au votat, respectiv dl deputat Ovidiu Ganț și cu subsemnatul Ludovic Orban. Propunerea nu a fost adoptată. Să știe foarte clar că în Parlament se adoptă o propunere cu votul a jumătate plus unu dintre cei prezenți. Au fost prezenți 18, iar în favoarea solicitării au votat doar 9. Deci nu s-a întrunit solicitarea celor prezenți, ca atare propunerea nu a trecut”, a spus Ludovic Orban.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și Ovidiu Ganț, de la minorități, au fost cei care s-au abținut de la vot. Membrii PSD nu au votat pentru că au părăsit ședința.
„Au fost 18 membri ai BPR prezenți, au votat pentru 9 membri, 7 împotrivă și 2 parlamentari au fost prezenți și nu au votat: Ovidiu Ganț și subsemnatul. Propunerea de verificare nu a fost adoptată, pentru că trebuia minimum jumătate din cei prezenți. După acest vot, parlamentarii PNL au plecat din sală, ceea ce înseamnă că nu am mai avut cvorum pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură”, a mai explicat președintele PNL.
„Eu nu puteam fi de acord să votez o procedură care nu are bază constituțională. Nimeni nu poate cenzura dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură, care e un act de voință individuală. Doar persoana care a semnat poate contesta validitatea semnăturii sau să-și retragă semnătura”, a mai precizat Orban.
Moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR a fost blocată pentru moment în Birourile Permanente ale Parlamentului. PNL a cerut o amânare de două săptămâni, fiind susținut de UDMR, însă la vot nu a fost cvorum, doar 9 parlamentari pronunțându-se „pentru”.