Întrebat la Parlament dacă Guvernul a făcut demersuri pentru demiterea lui Toader, în condiţiile în care fostul ministru al Justiţiei a adresat o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneţia în încercarea de a preîntâmpina o eventuală revocare a sa, Orban a răspuns: „Recunosc că ne-am gândit, dar până acum n-am făcut niciun demers. Ar putea să renunţe la epistole, ar putea să se ducă să comunice cu colegii lui”.
Potrivit premierului, Toader a fost desemnat ca membru al Comisiei de la Veneţia, „încă o tură”, de către foştii săi colegi PSD din Guvern, „ca preţ pentru toate malversaţiunile şi poziţiile antieuropene din Justiţie”.
„Încă n-am făcut niciun demers oficial, se plânge degeaba, deocamdată. Ne-am gândit la această decizie, pe de altă parte trebuie să analizăm foarte bine regulile, cutumele care stau la baza funcţionării Comisiei de la Veneţia şi în funcţie de asta să luăm cea mai bună decizie”, a adăugat Orban.
Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a adresat o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneţia în contextul în care, susţine el, în spaţiul public circulă informaţia potrivit căreia Guvernul intenţionează să solicite revocarea sa din calitatea de membru titular din partea României în acest organism.
El susţine, în scrisoarea pe care a publicat-o pe Facebook, că îşi asumă „tot ceea ce a făcut sau nu a făcut” în domeniul Justiţiei, adăugând că va rămâne ataşat valorilor constituţionale promovate de către Comisia de la Veneţia.