„Avem câteva propuneri, pentru că este necesară restrângerea anumitor cheltuieli nenecesare. În acest sens, le-am prezentat partenerilor propunerile noastre: îngheţarea indemnizaţiei celor care ocupă funcţii de demnitate publică la nivel naţional, judeţean şi local. (…) În propunerea noastră va exista o reducere a subvenţiei alocate către partidele politice”, a spus şeful Executivului, fără a preciza procentul.
Potrivit unor surse din PNL, subvenţia partidelor va fi diminuată cu 30%.
El a precizat că este un subiect mai sensibil având în vedere că în anul 2020 vor avea loc alegerile locale şi parlamentare.
„În ceea ce ne priveşte pe noi, cred că o reducere a subvenţiei pentru partide este necesară şi credem că orice partid poate cu propunerea pe care noi am formulat-o, în mod rezonabil, să susţină campaniile electorale, cu atât mai mult cu cât în cazul localelor fiecare echipă locală care candidează din partea fiecărui partid are posibilitatea să aibă contribuţii care se decontează, dacă sumele de bani sunt cheltuite în conformitate cu prevederile legale”, a completat Orban.
Pe 9 decembrie 2017, Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, iniţiativa legislativă a deputatului PSD Mircea Drăghici, prin care a fost modificată Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
În 2019, partidele parlamentare au beneficiat de cea mai mare subvenție acordată vreodată, în urma amendamentului depus de PSD la buget: peste 250 de milioane de lei.
În luna decembrie a acestui an, partidele au primit de la stat subvenţii de peste 21 de milioane de lei.
Subvențiile primite de partide în 2019
PSD – 143,7 milioane
PNL – 65,8 milioane
USR – 19,3 milioane
ALDE – 14,3 milioane
PMP – 9,3 milioane
Total: 252,4 milioane de lei. ( Sursa: Digi24)