„Îmi pui un ştreang în jurul gâtului sub forma sancţiunilor şi apoi ceri ca eu să protejez UE de acest flux de migranţi? Asta nu se va întâmpla”, a spus Lukaşenko, relatează Agerpres.

Autorităţile din UE şi Polonia în special i-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe Aleksandr Lukaşenko, aliatul său, că alimentează migraţia ilegală în UE din 2021, asigurându-le acestor oameni vize şi transport.

Principala rută trece prin Belarus şi ajunge la frontiera poloneză.

„Scopul este de a le arăta tuturor că frontierele externe ale UE nu sunt controlate şi de a cauza un efect politic: creşterea extremei drepte care promite să colapseze Europa din interior”, a spus ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski în luna iunie.

Polonia şi-a fortificat mare parte din frontieră cu un gard de 5,5 metri înălţime şi sisteme de supraveghere electronice. Cu toate acestea, migranţii forțează frontiera ilegal zilnic. În ultimle trei zile, s-au înregistrat 201 de astfel de tentative

Și poliţia federală germană, care răspunde şi de frontiere, a înregistrat 3.117 intrări ilegale pe ruta din Belarus în prima jumătate a anului. Anul trecut, 11.932 de persoane au ajuns în Germania pe această rută.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News