„Suntem slavi, avem inimă. Trupele noastre știu că migranții merg către Germania. Poate i-a ajutat cineva. Nici nu vreau să investighez acest lucru”, a declarat Lukașenko într-un interviu exclusiv BBC.

Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite ale Americii l-au acuzat pe liderul de la Minsk că a ademenit migranții la granița cu țările UE, cu promisiunea falsă că vor putea trece ușor către țările europene. Acțiunile acestuia ar fi un răspuns la sancțiunile impuse Belarusului, după reprimarea violentă a protestelor față de alegerea sa la alegerile prezidențiale.

„Am comunicat Uniunii Europene că nu voi reține migranți la graniță și nu-i voi opri să meargă mai departe și dacă vor continua să vină de acum înainte, tot nu-i voi opri, pentru că nu vin la mine în țară, ci în țările voastre”, a declarat Lukașenko.

Cu toate acestea, președintele Belarusului spune că nu el i-a invitat pe migranți să treacă granița prin Belarus și că „nu îi convine că aceștia trec pe teritoriul țării sale”.

Aleksandr Lukașenko se află la putere din anul 1994, însă realegerea sa în august 2020 a fost discreditată de Occident, nefiind recunoscută de Uniunea Europeană.

La alegerile din august 2020, mii de protestatari și activiști din partea opoziției au fost reținuți iar liderul opoziției, Svetlana Tikhanovskaya a fost nevoită să fugă din Belarus. Aceasta a criticat interviul realizat vineri de BBC, spunând că acesta i-a oferit lui Lukașenko „o platformă pentru minciuni și propagandă”.

Cel puțin 2.000 de migranți erau ținuți în taberele din apropierea graniței Belarusului cu Polonia, până când au fost mutați în niște depozite din apropiere.

Aproximativ 5.000 de migranți rămân în Belarus, cu toate că alte câteva sute au zburat înapoi în nordul Irakului, cu un zbor de repatriere.

Urmărește-ne pe Google News