Aleksandr Lukașenko ajunge vineri în Rusia pentru a cere ajutorul lui Vladimir Putin, pe fondul unei confruntări cu Occidentul, după deturnarea avionului european în scopul arestării jurnalistului activist Roman Protasevici.
Președintele Belarusului se va întâlni cu omologul său rus la Soci, pe malul Mării Negre, pentru discuții pe tema întăririi legăturilor economice, potrivit Kremlinului.
Belarusul a provocat furia statelor UE după ce a deturnat, duminică, un avion Ryanair care zbura de la Atena spre Vilnius, pentru a-l aresta pe Protasevici, pe care îl acuza de implicare în organizarea manifestațiilor antiguvernamentale din țară.
UE a răspuns interzicând companiilor aviatice din Belarus să mai zboare în spațiul aerian al statelor membre și a recomandat operatorilor aerieni europeni să evite spațiul aerian al Belarusului.
Joi, miniștrii de externe din statele membre au ajuns la un acord pentru a înăspri sancțiunile, vizând în primul rând exporturile de fertilizatori din Belarus și alte sectoare economice care contribuie în mod decisiv la PIB-ul țării.
Lukașenko, care a înăsprit în ultimele luni represiunea din Belarus, potrivit opoziției, și-a apărat decizia de a-l aresta pe Protasevici și a atacat Occidentul pentru tentativa de a „sufoca” țara cu aceste sancțiuni.
Liderul de la Minsk a declarat vineri, înainte de a pleca spre Soci, că speră să ajungă la un acord cu Putin pentru reluarea legăturilor aeriene dintre Belarus și Rusia, suspendate din cauza pandemiei.
Într-un interviu acordat Libertatea, Tadeusz Giczan, redactorul-șef al Nexta, un canal media al Opoziției din Belarus, a subliniat că Minskul s-a bazat în ultima vreme pe asistența financiară a Rusiei.
„Economia este aproape de colaps și nu văd o soluție de ieșire pentru autorități. Sigur, cu excepția cazului în care Lukașenko va primi mai mulți bani din partea Rusiei, dar în acest caz va trebui să ofere ceva înapoi”, a spus Giczan.
Cele două țări au un acord privind consolidarea legăturilor economice, politice și militare, iar Moscova a susținut economia centralizată a Belarusului cu livrări de energie ieftină și împrumuturi, scrie Euronews.
Lukașenko a ezitat însă să marșeze spre o integrare profundă dorită de Putin, susținând că Moscova vrea să abolească independența Belarusului.
Mulți observatori spun acum că liderul de la Minsk nu mai are pârghii în discuția cu Putin și că președintele rus ar putea folosi slăbiciunea lui Lukașenko pentru a obține această integrare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!