Cursa prezidențială din Brazilia a intrat în al doilea tur de scrutin, după ce fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva nu a reușit să obțină majoritatea generală de care avea nevoie pentru a-și adjudeca victoria încă din primul tur, în fața președintelui în exercițiu Jair Bolsonaro.
Potrivit rezultatelor parțiale oficiale, veteranul stângii braziliene a obținut 48,3% din voturi, insuficient pentru a evita confruntarea din 30 octombrie cu rivalul său de extremă-dreapta. Bolsonaro, care a depășit substanțial scorul estimat inițial de sondajele de opinie și va fi încurajat de rezultat, a obținut 43,3%.
Rezultatul strâns a venit ca o surpriză, deoarece sondajele de dinaintea alegerilor îi dădeau lui da Silva un avantaj incontestabil. Ultimul sondaj Datafolha, publicat sâmbătă, constata, spre exemplu, un avantaj de 50% la 36% pentru da Silva, scrie Associated Press.
Lula, care a mai fost președinte al țării timp de două mandate, din 2003 până în 2010, și-a asigurat suporterii că va câștiga și acest scrutin. „Vom câștiga – pentru noi este vorba pur și simplu de un timp suplimentar”, a promis el.
Însă rezultatul alegerilor a fost o lovitură majoră pentru brazilienii progresiști care credeau într-o victorie categorică împotriva lui Bolsonaro, un fost căpitan de armată care a atacat în mod repetat instituțiile democratice ale țării și a afectat reputația internațională a Braziliei.
Bolsonaro este acuzat, printre altele, că a permis devastarea mediului și că a gestionat în mod catastrofal o epidemie COVID care a ucis aproape 700.000 de brazilieni, subminând eforturile de vaccinare și de limitare a răspândirii virusului.
În discursul de duminică seară, el a promis că își va dedica mai mult timp pentru a convinge cele mai sărace sectoare ale societății că le va fi mai bine sub un guvern de extremă dreapta decât sub unul de stânga.
„Înțeleg că au fost multe voturi (exprimate) din cauza stării poporului brazilian, care simte creșterile de prețuri, în special la produsele de bază. Înțeleg că mulți oameni își doresc o schimbare, dar unele schimbări pot fi în rău”, a spus Bolsonaro.
El a declarat încă o dată că Brazilia trebuie să evite să urmeze exemplul unor națiuni vecine, precum Chile și Columbia, care au ales recent lideri de stânga.
În același timp, președintele în exercițiu a refuzat categoric să răspundă la întrebările privind existența unor posibile fraude electorale, după ce a petrecut luni întregi punând sub semnul întrebării securitatea mașinilor de vot electronice. Bolsonaro a lăsat să se înțeleagă că nu va părăsi funcția dacă va fi învins.
Scor bun pentru echipa lui Bolsonaro
Scorul surprinzător de bun al dreptei a fost vizibil și în celelalte scrutinuri care au avut loc duminică. Susținători proeminenți ai lui Bolsonaro au fost aleși în Congresul Braziliei și în funcțiile de guvernatori de stat, inclusiv fostul ministru al sănătății Eduardo Pazzuelo, care a devenit deputat de Rio, și fostul ministru al mediului Ricardo Salles.
Pazzuelo a fost ministrul sănătății al lui Bolsonaro în perioada de vârf a pandemiei. Fost general militar, el a fost criticat pentru numărul mare de decese COVID și pentru faptul că a promovat soluții dovedit ineficiente, precum hidroxiclorochina.
Salles a fost ministrul mediului, sub mandatul căruia s-a înregistrat o creștere bruscă a defrișărilor din Amazonia. O anchetă a poliției federale l-a acuzat pe ideologul de extremă dreapta că a îngreunat investigarea infracțiunilor de mediu. O anchetă separată a afirmat că acesta a avut legătură cu exporturile ilegale de lemn. El a negat toate acuzațiile.
Guvernatorul din Rio, Cláudio Castro, susținător al lui Bolsonaro, a fost și el reales, în timp ce unul dintre cei mai controversați foști miniștri ai lui Bolsonaro, predicatorul evanghelic Damares Alves, a obținut un loc în Senat.
Tarcísio de Freitas, candidatul lui Bolsonaro pentru postul de guvernator al orașului São Paulo, a avut, de asemenea, o performanță mai bună decât prevedeau sondajele și se va confrunta cu aliatul lui Lula, Fernando Haddad, în turul al doilea. „Extrema dreaptă va fi încântată”, a declarat politologul Christian Lynch, citat de The Guardian.
Thiago Amparo, un academician și editorialist al ziarului Folha de São Paulo, a observat la rândul său că rezultatele bune ale dreptei au arătat că Bolsonaro și bolsonarismul sunt „foarte vii”.
„În rândul stângii a existat senzația că Lula avea o șansă de a câștiga în primul tur. Rezultatele arată că a fost o iluzie să ne imaginăm că alegerile îl vor pedepsi pe Bolsonaro pentru politicile sale dezastruoase din timpul pandemie”, a spus acesta.
„Mă simt epuizat”, a adăugat Amparo. „Dar rezultatele arată că nu avem timp să ne odihnim acum. Este timpul să ieșim în stradă… altfel vom avea din nou un viitor foarte sumbru”, a spus el.
„Cred că Bolsonaro are inițiativa”, a declarat și Thomas Traumann, un observator politic din Rio de Janeiro, care crede totuși că Lula este în continuare favorit. „Este o noapte foarte dezamăgitoare pentru stânga”, a subliniat acesta.
„Disperare pură”
Prelungirea scrutinului înseamnă și prelungirea unei campanii electorale acerbe care a divizat electoratul brazilian.
Drama, scrie BBC, se pregătește însă de ani de zile. Cei doi lideri politici sunt rivali înverșunați și au petrecut o mare parte din campanie schimbând insulte.
În ultima dezbatere televizată dinaintea votului, președintele Bolsonaro l-a numit pe Lula „hoț”, cu referire la acuzațiile de corupție care l-au trimis la închisoare timp de 580 de zile înainte ca această condamnare să fie anulată.
La rândul său, Lula l-a catalogat pe dl Bolsonaro drept „nebun”.
Nu este surprinzător prin urmare că această tensiune s-a revărsat în stradă. În nopțile dinaintea votului, vecinii din Rio puteau fi auziți strigând unii la alții „Lula este un hoț” și „Afară cu Bolsonaro”.
Duminică, în centrul istoric din Rio, numeroși oameni, majoritatea îmbrăcați în roșu – culorile partidului lui Lula, au băut bere și au dansat samba în timp ce au așteptat rezultatele finale.
Starea de bucurie s-a diminuat atunci când rezultatele au arătat că Lula era încă la aproape două puncte procentuale de majoritatea de care avea nevoie pentru a evita un duel în turul doi cu Bolsonaro.
„Sunt dezamăgită”, a declarat pentru The Guardian Kharine Gil, o studentă de 23 de ani, „pentru că am văzut că Bolsonaro este mai puternic decât am crezut că este”.
„Simt disperare, disperare pură”, a spus și Elaine Azevedo, o femeie de 34 de ani, îmbrăcată în roșu din cap până în picioare. „Cu toții am crezut că Lula va câștiga ușor”, a adăugat ea.
Dar la un bar din cartier, la câteva străzi distanță, Eudacio Queiroz Alves, un șofer pensionar în vârstă de 65 de ani, a sărbătorit rezultatul.
„Ne așteptam la asta”, a spus el. „Oamenii sunt alături de Bolsonaro. Sunt încrezător că va câștiga”, a asigurat omul.