Președintele rus Vladimir Putin „nu poate pune mâna pe teritoriul Ucrainei. Poate că se va discuta despre Crimeea. Dar trebuie să se gândească bine la ce a mai invadat (celelalte patru regiuni ucrainene anexate anul trecut, n.r.)”, a declarat Lula la Brasilia, în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii.
„Nici Zelenski nu poate să vrea totul. Lumea are nevoie de liniște… Trebuie să găsim o soluție”, a continuat el.
Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, o mișcare condamnată pe scară largă ca fiind o acaparare ilegală de teritorii.
Înainte de invazia Moscovei din februarie, Kievul a considerat că mijloacele politice și diplomatice sunt cele mai bune modalități de a readuce peninsula sub controlul său. Acest lucru s-a schimbat odată cu izbucnirea războiului.
Până în prezent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să negocieze cu Moscova, insistând că aceasta trebuie mai întâi să își retragă toate trupele din Ucraina. Aliații occidentali, în special Marea Britanie, au susținut acest lucru.
Au fost aduse multe argumente împotriva cedării Crimeei de către Ucraina, cum ar fi faptul că Rusia ar putea fi încurajată astfel să efectueze noi atacuri și să pună stăpânire și pe mai mult teritoriu ucrainean.
Majoritatea ucrainenilor sunt, de asemenea, împotriva cedării Crimeei.
Un sondaj realizat în februarie și martie de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a constatat că 87% dintre ucraineni consideră inacceptabile orice concesii teritoriale pentru restabilirea păcii. Sondajul a mai arătat că 64% dintre ucraineni doresc ca țara lor să încerce să-și recupereze întregul teritoriu, inclusiv Crimeea, „chiar dacă există riscul unui război”.
Deși vag, Lula a înaintat o propunere de mediere a conflictului alături de un grup de țări. El urmează să își prezinte propunerea președintelui chinez Xi Jinping la Beijing, săptămâna viitoare.
În martie, China și-a prezentat și ea propriul plan de pace, care a fost respins categoric de Ucraina și de Occident.
Consilierul pentru afaceri internaționale al lui Lula, Celso Amorim, s-a întâlnit cu președitele Putin și cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Moscova la sfârșitul lunii martie. Liderul de la Kremlin este așteptat în Brazilia pe 17 aprilie.
Joi, un consilier al lui Volodimir Zelenski a lăsat să se înțeleagă că Ucraina ar putea fi dispusă să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii dacă forțele militare ucrainene ajung la granița peninsulei.
„Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă, atunci când ne vom afla la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem un capitol diplomatic pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sibiha, adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski, într-un interviu pentru Financial Times, referindu-se la contraofensiva planificată de Kiev.
Nu este clar dacă aceste comentarii au fost sincere sau dacă sunt o pistă falsă pentru a păcăli Moscova să creadă că viitoarea ofensivă a Kievului se va concentra asupra sudului, notează Euronews.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 09.04.2023, 22:05
Ce cedarea Crimeei nene, n ati auzit ca marele zelenski are deja planul in 12 puncte de...dupa ce o ia inapoi???? Hahahahahahaha, n a zis si cand o ia inapoi... Sau a zis, dupa terminarea contraofensivei... N a zis totusi cand incepe... Decat in primavara-vara... N a zis anul... Si nici secolul... Slavaaaaaaaaaaaaaaa, hahahahahahaha
romulus57 • 09.04.2023, 12:41
Numai un ipocrit putea sa spuna asa ceva. Ma intreb ce ar face domnul presedinte daca un vecin al Braziliei ar ocupa un teritoriu al tarii sale? Poate ca l-ar ceda fara lupta pentru ca, nu-i asa, lumea are nevoie de liniste.
dinamo_forever_77 • 07.04.2023, 16:18
Da-le tu teritoriu din Brazilia daca vrei liniste. Adica papagalul acesta care nu a suferit deloc din cauza prietenului lui Putin, are tupeul sa-i promoveze interesele? Personal, in locul occidentalilor, as boicota Brazilia. Asa de amorul artei.