În ultimul deceniu, cele mai mari pierderi forestiere s-au înregistrat în Africa, urmată de America de Sud, cu o accelerare semnalată în Asia, Oceania şi Europa.
FAO a oferit în avans o evaluare a resurselor forestiere mondiale, pe care o elaborează la fiecare cinci după analizarea a 236 de ţări şi teritorii, informează Agerpres.
Raportul relevă că ritmul pierderii suprafeţei pădurilor a scăzut, de la 7,8 milioane de hectare anuale în deceniul 1990, la 4,7 milioane între 2010 şi 2020, datorită reducerii despăduririlor în unele ţări şi creşterii acoperirii forestiere în alte ţări.
Sursa foto: fao.org
FAO calculează că ritmul despăduririi a fost de 10 milioane de hectare pe an în perioada 2015-2020, faţă de cele 12 milioane de hectare în cincinalul precedent.
Sursa foto: fao.org
În întreaga lume, există 4,05 miliarde de hectare de pădure, care acoperă o treime din suprafaţa planetei.
Peste 90% dinpăduri s-au regenerat natural, potrivit raportului, care semnalează că aria de vegetaţie plantată a crescut cu 123 de milioane de hectare în ultimele trei decenii.
În ceea ce priveşte incendiile, 98 milioane de hectare au fost mistuite de flăcări în 2015, mai ales la tropice, unde au ars 4% din suprafaţa forestieră, mai ales în Africa şi America de Sud.
La nivel mondial, gestionarea publică a pădurilor s-a redus din 1990, odată cu creşterea numărului companiilor private, altor instituţii şi comunităţi indigene.
FAO estimează că a zecea parte a resurselor forestiere este utilizată pentru conservarea biodiversităţii, în total 111 milioane de hectare au fost dedicate acestui scop în ultimii 30 de ani. În această perioadă, suprafaţa forestieră dedicată protejării solului şi apei a crescut, concret, cu 119 milioane de hectare, America de Sud fiind regiunea care a dedicat cel mai mare procent pădurilor şi ariilor protejate.
La nivel mondial, peste 180 de milioane de hectare sunt puse la dispoziţia serviciilor sociale precum turismul sau activităţilor recreative, cercetării şi conservării siturilor culturale.