Rețeaua de mari dimensiuni care străbate subsolul orașului pe sub case și străzi a fost construită timp de 21 de ani, între 1733 și 1754, pentru a drena apele pârâului Oravița, afluenții acestuia și apele menajere ale gospodăriilor din localitate, potrivit Express de Banat. Pentru vechimea sa, dar și a lucrărilor de artă, tunelul a fost declarat monument istoric.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Cascade înalte de patru metri

Orașul subteran are cinci sectoare cu lungimea aproximativă cuprinsă între 100 de metri și doi kilometri, iar cel mai spectaculos și mai lung tronson este situat în orașul vechi, începând din apropierea barajului Lacul Mic. Tunelul are un diametru mediu de 4 metri, cu mai multe ramificații și ieșiri la suprafață, o parte obturate în prezent.

Este construit din lespezi de calcar, iar pe alocuri din blocuri de tuf calcaros sau cărămidă. Podeaua, pe anumite zone, este din dale de piatră ce se păstrează și acum foarte bine. Trei cascade subterane cu înălțimi între 1 metru și 4 metri fac și mai spectaculos peisajul.

Speologii Asociației „Exploratorii”, cu sprijinul Asociației Speocaraș, explorează în această perioadă subteranele Oraviței, însă va fi nevoie ulterior ca primăria să dezvolte proiectele de reabilitare și dezvoltare turistică.

Fotografii: Facebook Asociatia Speologica Exploratorii

Urmărește-ne pe Google News