În preajma Crăciunului, lumina inundă steaua în șase colțuri din naos, semn al lui Hristos în simbolistica creștină. Multă vreme, fenomenul a fost considerat o minune din Cer, însă cercetările inițiate de preotul paroh Gabriel Herea, împreună cu specialistul în design Tudor Cătălin Urcan, din Cluj, au scos la iveală detalii uluitoare, notează Monitorul de Suceava.

Razele solare, care pătrund în biserica din Pătrăuți, au fost aliniate „controlat” de cei care au proiectat lăcașul de cult în 1478, semn că aceștia aveau noțiuni avansate de geometrie și de astronomie. Paradoxal este că, în urmă cu 539 de ani, meșterii moldoveni ar fi realizat schițele folosind doar compasul mic, compasul mare, o vergea şi drumul soarelui pe cer. La această concluzie au ajuns cei care au cercetat aspectele geometrice ale științei și artei bisericii din Pătrăuți, care a fost ridicată în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Lumina din biserica Pătrăuți (7)Lumina din biserica Pătrăuți (7)VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Potrivit specialiștilor, metoda de construcție este „ad quadratum”, cu prezenţa implicită a „secţiunii de argint” şi incidentală a „secţiunii de aur”. Asta plasează arhitectura moldovenească de la Pătrăuţi în familia arhitecturii mediteraneene antice, alături de arhitectura egipteană, greacă, romană şi gotică, notează sursa citată.

Tudor Urcan a explicat că axele construcției au fost trasate folosind o tehnică arhaică. Centrul ar fi fost definit cu ajutorul unei lance, iar axele Nord-Sud și Est-Vest ar fi fost trasate cu ajutorul soarelui.

Preotul Gabriel Herea spune că se ferește să facă interpretări cu privire la alinierile luminoase. Părintele a observat că „drumul luminii” începe de deasupra ușii de la intrarea în biserică, la solstițiul de iarnă, care, pentru creștini, aduce Nașterea Domnului. Razele ajung la intersecția diagonalelor pătratului care formează peretele de vest al pronaosului. Spre amiază, fascicolul luminos inundă steaua în șase colțuri din naos.

În simbolistica creștină, steaua în șase colțuri îl reprezintă pe Hristos. O a treia rază ajunge în altar, pe pictura care simbolizează Peștera din Betleem și Mormântul de la Ierusalim.

Un fenomen asemănător are loc și în preajma Paștelui. Părintele a văzut cum raza soarelui arată drumul spre nișa care simbolizează Sfântul Mormânt din altar.

Mărturie stau fotografiile și înregistrările video cu alinierile luminoase care au fost publicate de preot pe pagina sa de Facebook.

Biserica „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi este cea mai veche biserică ortodoxă Monument UNESCO din România și  cea mai veche biserică păstrată construită în stil moldovenesc, ctitorită de Ştefan cel Mare, pentru îngrijirea răniților care purtat luptele din apropierea cetății Sucevei.

sursă foto:  Monitorul de Suceava


Salariu de excelență pentru Ciprian Sfichi, polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News