Credincioşii ortodocşi din lumea întreagă aşteaptă să primească în această noapte Lumina Sfântă. La Ierusalim, Biserica Sfântului Mormânt a fost deschisă pentru sutele de credincioşi care au aşteaptat ca Lumina Sfântă să aprindă lumânarea din mormântul lui Iisus. În faţa bisericii mii de credincioşi s-au adunat pentru a asista la slujba Luminii Sfinte,potrivit rtv.net.
La ora 14:24, Lumina Sfântă a fost scoasă din mormânt, de patriarhul ortodox al Ierusalimului şi împărţită pelerinilor şi înalţilor prelaţi veniţi din lumea întreagă. Lumina Învierii va ajunge în toate ţările creştin ortodoxe în această noapte şi va fi împărţită de preoţi enoriaşilor.
În felul în care s-a desfăşurat sâmbătă, ceremonia aşteptării pogorârii Luminii Sfinte se desfăşoară din 1480. Până la această dată patriarhul grec al Ierusalimului nu intra în mormânt, ci îngenunchea în faţa lui şi rostea o rugăciune, iar aprinderea lumânării putea fi văzută de la distanţă, printre gratii.
În istorie, s-au consemnat doar două momente când Lumina nu a venit în Sâmbăta Mare. În anul 1101, când clerul grec şi latin au slujit împreună pentru venirea Sfintei Lumini, iar istoricii consemnează că ea nu s-a pogorât în Sâmbăta Mare din cauza participării latinilor. Ea a apărut numai după ce grecii s-au rugat în lipsa latinilor, în Duminica Paştilor.
De asemenea, Sfânta Lumină nu s-a pogorât nici anul 1923, după ce Patriarhul Tihon a fost îndepărtat de la cârma Bisericii Ortodoxe Ruse, cu sprijinul patriarhului Ierusalimului, Constantin IV. În Sâmbăta Mare, Sfânta Lumină nu s-a mai pogorât la rugăciunile patriarhului, iar mulţimea arabilor exaltaţi, folosindu-se de paza dezordonată a administraţiei turceşti, l-au asasinat pe patriarh.