Se spune că în această noapte sufletele morţilor vizitează lumea celor vii. În această noapte, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumina datorită lumânărilor aprinse pentru cei morţi.

De la sărbătoarea Halloween-ului la celebrarea Luminaţiei (Ziua Morţilor), trecerea pare că s-a făcut aproape pe nesimţite. Totuşi, de la o noapte sub semnul beznei şi al (h)orror-ilor la cea a luminii şi a rugăciunii, de la chefuri şi voie-bună, la plânsete, jale şi morţi, trecerea este cam bruscă.

Luminaţia este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ziua Morţilor. Este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul şi Sud-Vestul teritoriului românesc.

În bisericile occidentale, cea Româno-Catolică, cea Anglicană şi cele Protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinţilor se ţine în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian.

În bisericile orientale, anume cele Ortodoxe şi cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminică Tuturor Sfinţilor, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinţilor din calendarul apusean.

În zonele de interferenţă apuseană credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Luminaţia în seară zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoţii româno-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea morţilor.

Luminația sau sărbătoarea morților. Tradiții și obiceiuri

În general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor sâmbătă, astfel că unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Morţilor nu pe 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie. Conform tradiţiei, în noaptea Luminăţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi numai acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morţi, numai de bine” se respectă cu sfinţenie, cel puţin la cimitir. Indiferent de religie, credincioşii ies în întâmpinare rudelor şi prietenilor adormiţi, cu flori şi lumânări.

Potrivit tradiţiei Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morţi care nu au fost sfinţi ajung în purgatoriu unde se curăță de păcate pentru a putea intra în Rai. Chiar dacă este sărbătoare catolică, Ziua Morţilor este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposaţilor.

Sursa: crestinortodox.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News