Cuprins:
În cele ce urmează îți vom spune cum și când trebuie folosite în mod corect luminile de ceață.
Cum folosești farurile de ceață
Luminile de ceață sunt de obicei acționate de la un comutator care este separat de comenzile principale ale farurilor.
Unele mașini sunt dotate cu butoane dedicate pentru activarea luminilor de ceață, unul pentru față, acolo unde există lumini de ceață (proiectoare), iar celălalt pentru spate. Facem precizarea că, spre deosebire de proiectoarele de ceață care sunt opționale, stopul de ceață este obligatoriu pe o mașină modernă.
La alte autoturisme, pe maneta pentru aprinderea farurilor este prevăzut un „guler” care trebuie rotit înainte și înapoi pentru aprinderea luminilor de ceață.
Mai este o variantă, în special la mașinile din grupul Volkswagen, și anume un buton rotativ, situat în stânga volanului. Luminile de ceață se activează prin tragerea acestui comutator înspre șofer.
Majoritatea mașinilor sunt prevăzute cu un martor de bord luminos care ajunță când sunt aprinse farurile și stopurile de ceață. Acesta este poziționat de obicei în planșa de bord lângă martorul de faruri.
Pentru a-l recunoaște, trebuie să știi că, în cazul martorului pentru proiectorele de ceață, simbolul este orientat în aceeași direcție cu simbolul farurilor, în timp ce martorul pentru stopul de ceață simbolul va fi îndreptat întotdeauna în direcția opusă simbolului farului.
De regulă, luminile de ceață sunt proiectate astfel încât să se stingă atunci când stingi luminile mașinii sau motorul este oprit. De aceea, motivul pentru care un șofer conduce conduce pe vreme senină cu luminile de ceață aprinse este acela că pur și simplu nu a fost atent.
Când trebuie să folosești farurile de ceață
Folosirea luminilor de ceață a creat destul de multă confuzie în rândul conducătorilor auto pentru simplul motiv că se folosesc foarte rar.
Pentru a clarifica această problemă, trebuie să știi că luminile de ceață au fost concepute pentru a fi utilizate în condiții dificile de drum, atunci când vizibilitatea este serios afectată, pentru ca mașina să fie mai vizibilă în trafic.
Concret, proiectoarele de ceață și stopul de ceață trebuie folosite atunci când este ceață densă, dar și în situația în care ninge abundent sau plouă torențial.
În momentul în care ceața s-a ridicat sau, după caz, ninsoarea sau ploaia s-au oprit, trebuie să oprești toate luminile de ceață pentru a nu-i deranja pe ceilalți participanți la trafic.
Ce spune Codul Rutier
Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, luminile de ceață se folosesc doar împreună cu luminile de drum, în condiții de ceață densă.
Șoferii care nu respectă această prevedere legală riscă o amendă din clasa a doua de amenzi, și anume 4-5 puncte de amendă și trei puncte de penalizare. La valoarea actuală a punctului de amendă (145 lei) acest lucru presupune o amendă cuprinsă între 580 și 725 lei, existând posibilitatea achitării la jumătate în termen de 15 zile (290 lei).