Ceața poate apărea în diverse momente ale anului, dar este mai frecvent întâlnită primăvara și toamna. În astfel de condiții, este important de știut care sunt reglementările privind utilizarea luminilor de ceață, mai ales în zonele urbane.
Conform legii, șoferii trebuie să țină aprinse luminile de întâlnire și să semnalizeze schimbările de direcție. În caz de vizibilitate redusă, legea prevede și aprinderea luminilor de ceață.
Toate mașinile sunt obligate să fie echipate cu un stop de ceață amplasat pe spatele vehiculului, care poate fi activat manual sau automat.
De asemenea, unele vehicule sunt echipate cu proiectoare de ceață, amplasate în fața autovehiculului, de obicei mai jos sau în linie cu farurile. Acestea generează o lumină mai intensă și concentrată, care ajută la creșterea vizibilității într-o ceață densă, permițând altor șoferi să observe vehiculul mai rapid decât ar face-o cu farurile normale.
Utilizarea luminilor de ceață în oraș
Conform Articolului 114 din Codul Rutier, luminile de ceață se utilizează doar în condiții de ceață densă și trebuie aprinse împreună cu luminile de drum. Utilizarea lor în alte condiții poate crea disconfort pentru ceilalți șoferi, întrucât lumina lor intensă poate orbi pe cei aflați în fața sau în spatele vehiculului.
Deși legea nu specifică tipurile de drumuri pe care se pot utiliza luminile de ceață, acestea sunt permise în oraș doar atunci când condițiile meteorologice impun acest lucru.
Când ești amendat de poliție
Conform Art. 100, aprinderea acestor lumini fără justificare constituie o contravenție din clasa a II-a de sancțiuni, ceea ce implică:
- 4-5 puncte de amendă, echivalentul a 660-825 de lei (pentru un punct de amendă calculat la 165 de lei);
- 3 puncte de penalizare.
Deși folosirea luminilor de ceață din față nu este sancționată dacă nu sunt aprinse în condiții de vizibilitate redusă, oprirea vehiculului fără activarea stopului de ceață în situații cu ceață densă poate atrage sancțiuni pentru șoferi.