În deschiderea reuniunii, preşedinta Maia Sandu a evocat dificultăţile prin care a trecut Republica Moldova după declanşarea agresiunii militare ruse în Ucraina, precum criza refugiaţilor, criza energetică şi criza economică, dar şi consolidarea rezilienţei cu ajutorul partenerilor strategici. Ea a semnalat că aderarea la Uniunea Europeană (UE) este sinonimă cu dezvoltarea micului stat situat între România și Ucraina.

„Creşterea, stabilitatea, democraţia, consolidarea Republicii Moldova sunt strâns legate de parcursul ei european. Aderarea europeană este Planul Marshall al Republicii Moldova, ceea ce ne va determina viitorul. Suntem acum într-o cursă contracronometru, iar pentru a reuşi trebuie să rezolvăm lacunele cu care ne confruntăm şi nu putem realiza acest lucru fără asistenţa dumneavoastră. Şi nu vom reuşi dacă asistenţa nu va fi mai rapidă, mai flexibilă, dacă nu se va concentra pe creşterea şi dezvoltarea Republicii Moldova, pe infrastructură, crearea de locuri de muncă, abilitarea întreprinderilor mici şi mijlocii, şi investiţii în tranziţia verde”, a afirmat Maia Sandu.

Republica Moldova nu este singură, iar Platforma de Parteneriat este o dovadă în acest sens, a declarat şefa diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu. Ea a subliniat şi cu această ocazie că „România a fost şi va fi mereu alături de Republica Moldova”.

„Dorim să sprijinim în continuare Republica Moldova în parcursul său european, în dezvoltarea sa economică, cu proiecte de interconectivitate în sectorul energetic, digital şi transport. România a fost şi va fi mereu alături de Republica Moldova. Ştim că trecem cu toţii printr-o situaţie dificilă cu războiul dus de Rusia în Ucraina, cu atacurile hibride ale Rusiei împotriva Republicii Moldova, împotriva cetăţenilor săi, dar este important să lucrăm împreună. Ceea ce facem azi este un exemplu în acest sens – să combatem dezinformarea, să combatem atacurile hibride ale Rusiei şi să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova”, a spus șefa diplomației române.

La rândul său, ministrul francez de externe Stephane Sejourne a subliniat că țara sa va continua să susţină Republica Moldova pe calea aderării la UE, în special în consolidarea sectorului energetic. Ministrul francez a denunţat din nou agresiunea Rusiei în Ucraina, care continuă să facă victime şi să provoace distrugeri. El a precizat că Platforma de Parteneriat a fost înființată tocmai pentru a sprijini Republica Moldova să facă faţă provocărilor cauzate de acest război.

Șefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a dat asigurări la rândul ei că Berlinul va continua să sprijine Chișinăul în faţa politicii agresive a Moscovei, menţionând interferenţele celei din urmă în procesele electorale din Republica Moldova şi tentativele ei de a compromite parcursului european al tânărului stat.

„Suntem aici să susţinem libertatea Moldovei şi libertatea Ucrainei. Rusia a răspuns la toate ofertele de pace cu şi mai multă agresiune şi cu și mai multe bombe. Ucraina are nevoie de o pace, dar nu de o pace dictată de Rusia. O asemenea pace va fi doar despre cedări în faţa Rusiei şi va fi doar o scurtă pauză pentru ca Putin să atace din nou. Iar următoarea ţintă am putea fi noi, ar putea fi chiar Republica Moldova”, a transmis Annalena Baerbock.

Lansată în martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei ruse la scară largă din Ucraina, la iniţiativa Germaniei, Franţei şi României, Platforma de sprijin, transformată ulterior în una de parteneriat, oferă asistenţă Republicii Moldova pentru a face faţă provocărilor în contextul geopolitic complicat şi pentru parcursul său european, notează Radio Chișinău.

Urmărește-ne pe Google News