„Aşa cum s-a decis în CSAT, am prezentat această decizie şi părţii americane. Public, atât secretarul de stat Antony Blinken, cât şi consilierul pentru securitate au transmis aprecieri privind decizia României şi de altfel toate eforturile pe care România le face pentru a sprijini Ucraina”, a declarat ministrul de externe.

Referitor la dorința României de a primi la schimb un alt sistem pentru protecţia graniţelor, Luminiţa Odobescu a spus că „aceste negocieri vor continua cu partea americană”. „Este foarte important angajamentul ferm al SUA pentru consolidarea securităţii României, a aliaţilor de pe Flancul Estic”, a afirmat aceasta.

Ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, a făcut o vizită de lucru în SUA în perioada 20-21 iunie, la câteva zile după decizia României de a dona un sistem Patriot țării conduse de Volodimir Zelenski, cererea de donare fiind făcută de președintele american Joe Biden. Vizita în SUA a fost în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO.

CSAT a decis joi, 20 iunie, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT, deși va exista o „vulnerabilitate operaţională” în urma acestui demers, „condiția” fiind negocierea cu SUA pentru a primi un „sistem similar sau echivalent”. Pe 21 iunie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că donarea unui sistem Patriot în Ucraina nu înseamnă slăbirea securității României.

Președintele Iohannis afirmase pe 7 mai, la Washington, după discuțiile avute cu președintele american Joe Biden la Casa Albă, că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia, dar a considerat „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional. Pe 22 mai, Iohannis a spus că dacă Bucureștiul va ceda Kievului un sistem Patriot, atunci „trebuie să primească altceva” la schimb, pentru că „altfel nu se va face nimic”.

Urmărește-ne pe Google News