„Situația internațională rămâne instabilă și trăim în continuare cele mai complicate vremuri de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ne confruntăm cu o deteriorare gravă a situației de securitate în zona noastră și în lume și nu există niciun indiciu că această tendință s-ar putea estompa”, a spus Luminița Odobescu.

Ministrul de externe a explicat că „nu îmi încep întâmplător alocuțiunea în acest fel”, ci pentru că „acțiunea diplomatică trebuie să se adapteze și chiar să se reinventeze”.

„Tema acestei ediții este Acțiunea diplomatică într-o lume instabilă, iar dumneavoastră știți cu toții că ne aflăm, într-adevăr, într-o lume instabilă, ne va permite ca în aceste două zile să discutăm căile și mijloacele prin care diplomația română va acționa în perioada următoare”, a spus ea.

După cum bine știm, o politică externă bună se poate face numai în rezonanță cu o politică internă bună. În sens invers, contextul internațional influențează politica internă, iar diplomația se află la intersecția dintre cele două.

Ministrul de externe, Luminița Odobescu:

Luminița Odobescu a subliniat că, în acest context geopolitic și de securitate complex și complicat, MAE a devenit o instituție-cheie de securitate națională.

„Mai mult ca niciodată, Ministerul Afacerilor Externe a devenit o instituție-cheie de securitate națională, care trebuie să pregătească și să operaționalizeze în mod temeinic interacțiunea statului român cu partenerii externi”, a punctat ministrul.

Video: Cristian Otopeanu / Libertatea

Urmărește-ne pe Google News