Fluxul, care are loc de două ori pe zi, este cauzat de forța gravitațională a lunii. Cu toate acestea, de două ori pe lună, pe timp de lună plină și de lună nouă, fluxul este mai mare decât de obicei, deoarece luna, pământul și soarele sunt aliniate.
Un cutremur puternic poate fi provocat, astfel, de greutatea suplimentară de apă, care apasă în direcția faliilor scoarței terestre. Deși teoria este mai veche, acesta este primul studiu care pare să demonstreze o legătură directă între maree și producerea cutremurelor, conform usatoday.com.
Cauza directă a producerii marilor cutremure nu este cunoscută pe deplin, însă cercetătorii spun că ele pot avea loc din cauza unui proces în cascadă. Astfel, o mică fisură în scoarța terestră se poate transforma într-o ruptură de proporții.
Cifrele vorbesc de la sine
Studiul, realizat de seismologul Satoshi Ide, de la Universitatea din Tokyo și publicat în revista britanică „Nature Geoscience”, a demonstrat un fapt interesant. Ultimele cutremure devastatoare, precum cel din Sumatra, din 2004, care a ucis 230.000 de oameni, și cel din Japonia, din 2011, care a ucis 15.000 de oameni, au avut loc în perioade cu lună nouă sau cu lună plină.
De fapt, 9 din cele mai mari 12 cutremure înregistrate au avut loc în preajma zilelor (sau chiar în zilele) cu lună nouă sau cu lună plină.
Cercetătorii nu au descoperit, însă, nici o legătură între aceste perioade ale lunii și cutremurele mici.
„Cercetătorii vor considera aceste rezultate ca fiind foarte interesante”, a declarat seismologul John Vidale, de la Universitatea din Washington.
Citește și: În pericol de moarte în fiecare zi! Jumătate dintre galeriile de metrou se pot prăbuși în caz de cutremur