Retragerea lunii ar avea legătură cu o serie de schimbări geologice care au avut loc pe Pământ, precum despărțirea continentelor și topirea ghețarilor. Animația a fost realizată de astronomul James O’Donoghue și are ca punct de pornire Luna, așa cum era acum 4,5 miliarde de ani, până în prezent, relatează Business Insider.
Atunci, un obiect planetar de mărimea planetei Marte, sau mai multe obiecte mai mici, s-au ciocnit de Pământ, iar bucăți din suprafața terestră au ajuns în spațiu. Acestea au plutit în orbita Pământului și într-un final s-au unit, formând Luna. Luna nou creată – o minge de rocă topită acoperită cu magmă- era aproximativ de 16 ori mai aproape de Pământ față de cum este acum.
Pe măsură ce se răcea, Luna se îndepărta, cu mii de kilometri. Animația a reușit să recreeze procesul într-un mod mult mai clar decât până acum.
Realizatorul animației, James O’Donoghue, este astronom la Agenția Aerospațială japoneză- Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).
El a povestit că intenționa doar să reproducă procesul de formare al lunii, dar s-a lăsat dus de val și a realizat în imagini întreaga istorie a acesteia.
Video-ul începe cu Luna din prezent, apoi merge înapoi la momentul formării și avansează cu îndepărtarea ei de Pământ.
Cercetătorul a mărturisit că a învățat recent cum să creeze asemenea animații, inspirându-se dintr-un documentar NASA despre inelele planetei Saturn, care au dispărut în timp. Apoi a analizat alte animații precum cele ale vitezei luminii.
Sursa foto: Pixabay