Povestea lui Iosif, citită în timpul deniei din Lunea Mare, care este spusă în Vechiul Testament, prefațează vânzarea lui Iisus de către Iuda, ceea ce duce la răstingnire și apoi la Învierea pe care creștinii o celebrează în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Iosif, al cărui nume înseamnă în ebraică ”El (Domnul) adaugă”, a fost cel de-al unsprezecelea fiu al patriarhului Iacob şi cel dintâi al Rahilei. El era preferatul tatălui său pentru că era cel mai înţelept şi cel mai ascultător dintre fiii lui Iacob.

Preotul Ion Popescu, despre Marea Luni din Săptămâna Pătimirilor

În Săptămâna Pătimirilor, ultima din postul Paștelui, toate slujbele sunt unice. Fiecare zi este o treaptă și urcușul trebuie să fie eficient, spune părintele Ion Popescu, parohul Bisericii Icoanei din București și protoierul Sectorului II.

Sfânta și Marea Luni începe cu Denia de Duminică seara. Este slujba Utreniei care se săvârșește seara. Utrenia transformă seara în dimineață, întunericul în lumină.

În ajunul Floriilor se încheie postul Păresimilor. De Florii, fiind praznic împărătesc, este dezlegare la Pește, a doua în acest post. De luni începe Postul Sfintelor Paști, cel mai vechi post din istoria Bisericii Ortodoxe, ținut din vemea apostolilor. O perioadă plină de sobrietate, plină de speranță. O perioadă de întristare, plină de strălucire”, mai spune părintele Ion Popescu.

Iosif, vândut pe 30 de arginți de frații săi

Fraţii lui, invidioşi, îl vând unor negustori madianiţi cu 30 de arginţi după ce l-au aruncat într-o fântână adâncă. Negusorii îl vând la rândul lor lui Putifar, comandant al gărzii la curtea Faraonului Egiptului. După ce a refuzat-o pe soția lui Putifar, Iosif ajunge în închisoare. De aici este însă scos, atunci când este chemat să interpreteze un vis recurent al faraonului.

Datorită interpretării date de acesta visului, Egiptul trece printr-o perioadă de secetă, dificilă, iar Faraonul îl numește întâiul dregător al țării.

Fraţii lui Iosif ajung în Egipt după perioada de foamete, încercând să obțină alimente și aici sunt primiți chiar de fratele lor mai mic. El îi iartă pentru ce i-au făcut și le spune celor zece: „Răul pe care mi l-aţi făcut voi, Dumnezeu mi l-a transformat în bine“.

De ce se pomenește Iosif, vândut pe 30 de arginți, în Lunea Patimilor

Pilda acestei deniei din prima zi a Săptămânii Mari este că, asemenea lui Iosif înainte de a-L regăsi pe Hristos cel mort şi înviat, trebuie să ne regăsim fraţii, chiar şi pe cei care ne-au greşit şi ne-au făcut rău într-un fel, cărora să le răsplătim cu bine, scrie Ziarul Lumina.

Aşa cum Iosif a fost aruncat într-o fântână adâncă, tot aşa şi Hristos a fost pus în mormânt, de unde a înviat a treia zi. Precum Iosif s-a descoperit fraţilor săi, pe care i-a iertat de cele ce-i greşiseră, tot aşa şi Mântuitorul, după Învierea Sa, Se arată apostolilor şi îi iartă pe cei ce L-au răstignit, rugându-se pentru ei.

Deniile încep duminică seara, cea dintâi fiind de fapt Utrenia zilei de luni, care însă nu se mai săvârşeşte dimineaţa, după cum o arată denumirea slujbei (Utrenia – slujbă de dimineaţă), ci seara, în ajunul zilei respective.

Cuvântul denie, care provine din slavul „vdenie“, înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Denumirea de denie pentru s-a împământenit pentru faptul că ele se săvărşesc seara sau, în cazul mănăstirilor, la miezul nopții.


Citește și: #salvatipipera | De ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord, pe timpul lui Ceaușescu, dar și acum


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News