În pozițiile de comandanți ai grupării, de creiere ale operațiunilor care necesită implicarea a patru sau cinci indivizi, sunt aproape fără excepție infractori veroși, aflați pentru ani mulți după gratii, unde timpul este de partea lor. De acolo, din celulă, fără ca măcar să se dea jos din pat, cu ajutorul informațiilor obținute din mediul interlop, identifică potențiale victime, adică pe bătrânii care și-au strâns bani la saltea. Ei sunt ”lunetiștii” și ”trăgătorii”, acele personaje care își asumă primul contact cu victima, pe care o sună chiar din închisoare. Tot ei, din postura de lideri, își aleg și echipa, pe acei indivizi care, apoi, trebuie să bată la ușa victimei pentru a încasa, în cel mai convingător chip cu putință, banii pentru plata daunelor așa-zisului accident.

”Caii” și ”săgețile” muncesc pe comisioane care ajung la 20 de procente din afacere

De regulă, ”lunetiștii” și ”trăgătorii”, care sunt condamnați la ani grei de închisoare, își recrutează complicii din rândul membrilor familiei. Pentru siguranța loviturii. Se bazează pe glasul sângelui care nu trădează. Sunt însă și situații în care liderii grupării își fac echipă dând anunțuri pe internet, de pe cartele preplătite pe care le folosesc chiar din închisoare. Se dau drept avocați care oferă comisioane pentru anumite livrări. Unii habar nu au în ce se bagă.

Câștigul unei ”săgeți” cooptate în bandă poate ajunge și la 20 la sută din valoarea prăzii, dar niciodată mai puțin de cinci procente. Alături de ”săgeți” mai lucrează și ”caii”, tot oameni de teren, care se duc să recupereze suma negociată telefonic de liderii grupării. Fiecare își cunoaște poziția și nu iese din cuvântul ”lunetiștilor” și al ”trăgătorilor”, care dețin controlul absolut în grupare”, ne-au dezvăluit surse judiciare care este ierarhia într-o grupare care înșală prin metoda ”Accidentul”.

Zeci de dosare, zeci de arestați și un prejudiciu de 700.000 de lei

Unul dintre orașele care până mai ieri era în topul preferințelor bandiților specializați în metoda ”Accidentul” era Bacăul. Însă, judiciariștii Poliției Municipiului Bacău, ajutați de ”spionii” de la Direcția de Operațiuni Speciale care au sprijinit acțiunile din punct de vedere tehnic, au anihilat patru grupări și au demascat zeci de astfel de infractori aflați sub conducerea unor ”lunetiști”.

”În cele 52 de dosare care vizează membri ai unor astfel de grupări, 29 de persoane au fost arestate, dar în mare parte, adică aproximativ 70 la sută, prejudiciul nu a fost recuperat pentru că banii au fost cheltuiți rapid. Sumele cu care au fost păgubite persoanele înşelate au variat între 1.000 de lei şi 320.000 de lei, iar prejudiciul cauzat este de aproape 700.000 de lei. Cazuistica extrem de diferită a făcut ca acum să avem o echipă foarte bună de judiciariști specializați în anihilarea grupărilor care acționează prin metoda ”Accidentul”, motiv pentru care acest tip de infracțiune este în scădere în orașul nostru”, a declarat comisarul şef Adrian Tuluc, şeful Poliției Municipiului Bacău.


Citește și: 

EXCLUSIV/O fostă polițistă își terorizează colegele de celulă. Pușcăriașele stau de pază pe rând, ca să nu le atace noaptea

 
 

Urmărește-ne pe Google News