Luntrașul din Sălaj locuiește în Podiș. Paradoxal, satul străbătut de Someș nu are pod și atunci când vor să treacă apa, sătenii apelează la Ioan Pușcaș.
Bătrânul nu-i refuză niciodată. Indiferent că e noapte sau zi, vară sau iarnă, luntrașul este la dispoziția localnicilor. Unora a ajuns să le cunoască și programul pentru că este mereu la datorie, informează transilvania-localitati.ro.
„Am venit la ora cinci. Omul ăla de serviciu. El vine la 6 jumate. Până la 6 jumate am spart gheaţa, acum s-o împrăştiat. Am spart gheaţa să-l pot trece la serviciu”, a povestit Ioan Pușcaș care crede că a rămas singurul luntraș din Sălaj.
Luntrașul din Sălaj a transportat și animale cu barca sa
Zi de zi, 20 de săteni au nevoie de ajutorul lui pentru a ajunge la serviciu. Spun că ar trebui să meargă prin satele învecinate, iar ocolul înseamnă patru kilometri merși pe jos până la cel mai apropiat pod. Așa că apelează mai mereu la Nea Nucu, așa cum e cunoscut luntrașul din Sălaj.
„E foarte important. Fără el nu putem merge la serviciu. Nu putem face nimic”, a mărturisit un localnic.
Luntrașul din Sălaj spune că a lucrat și în ajun de Anul Nou. S-a trezit dis de dimineață ca să-l ducă pe celălalt mal pe un „abonat”. Așa că n-a avut timp să se gândească la distracția de Revelion.
Ioan Pușcaș spune că meseria de luntraș poate fi periculoasă. În orice moment, barca poate fi răsturnată de apele învolburate sau învolburate ale râului Someș. De aproape 20 de ani, Nea Nucu n-a avut parte de niciun incident și tot ce vrea e să fie sănătos ca să se poată pensiona linștit.
Sursă foto: transilvania-localitati.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro