Simbolul Bucurestiului, statuia lupoaicei de la Piata Romana, a disparut in urma cu cateva zile de pe soclu. Cei care trec in mod obisnuit prin zona i-au observat lipsa si au lansat ideea ca a fost furata. Monumentul se afla in siguranta, intr-un atelier din Capitala, pentru cateva reparatii.
Oamenii au observat ca statuia a disparut ”peste noapte” si au anuntat autoritatile. Cei mai varstnici dintre ei s-au gandit ca disparitia ei reprezinta o reeditare a furturilor care devenisera obisnuite in perioada interbelica si dupa razboi, cand studentii bucuresteni puneau ramasaguri importante pe ea. Se spune ca cine reusea sa fure primul statuia, acela castiga respectul prietenilor din gasca pentru totdeauna.
“Acum, statuia lupoaicei nu a fost furata, ci a fost mutata, pentru a fi restaurata, intr-un atelier din Capitala. In urma cu aproximativ doua luni, cred, a fost lovita de o masina, iar soclul a fost ciobit. Cand s-a reparat soclul, s-a constatat ca si statuia are nevoie de restaurare si a fost dusa intr-un atelier in urma cu cateva zile”, ne-a declarat Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei. Romulus si Remus, “puii” lupoaicei, sunt, de asemenea, niste reproduceri realizate in Romania, pentru ca cei originali au fost furati in perioada interbelica si nu au fost gasiti nici pana astazi.
Donata de Primaria Romei
Statuia a fost daruita, in anul 1906, Bucurestiului de catre primaria din Roma, fiind asezata initial in Piata Sfantul Gheorghe. A fost mutata la Patriarhie, apoi in Piata Dorobanti si, in 1997, in Piata Romana.