UPDATE. Părerea Primăriei Capitalei despre vandalizarea statuii.
„În ceea ce priveşte vandalizarea monumentului Împăratul Traian, situat în faţa Muzeului Naţional de Istorie, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic face următoarele precizări:
În ziua de 29 septembrie 2017 acest monument a fost vandalizat prin ruperea cozii Lupoaicei (parte componentă a statuii). După recuperarea elementului artistic, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a iniţiat în regim de urgenţă procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firma de specialitate care să execute operaţiile de lipire, cizelare şi patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgenţă pentru readucerea monumentului în circuitului turistic al Municipiului Bucureşti, având în vedere importantă turistică şi simbolică a acestui monument de for public. Elementul artistic a fost recuperat de un reprezentant al Poliţiei Române de la Secţia 10 Poliţie în ziua de vineri, 29 septembrie 2017, care l-a predat Jandarmeriei Române ce efectuează pază la Muzeului Naţional de Istorie a României. Monumentul de for public Împăratul Traian, autor Vasile Gorduz, realizat în dublu exemplar la Sevilla (Spania) şi Bucureşti a fost amplasat în anul 2011 pe cale Victoriei (pe scările Muzeului Naţional de Istorie a României), reprezintă un simbol al latinităţii şi europenismului.
FOTO: Vlad Chirea
Pe de altă parte, Poliţia Capitalei a declarat pentru Libertatea ca nu se fac verificări pentru vandalizarea statuii, constatându-se că nu a fost vorba despre un vandalizare, ci despre un incident nefericit.
Statuia este opera artistului Vasile Gorduz şi vrea să reprezinte puternicul chip al Împăratului Traian de origine hispanică cu ofranda “Lupa capitolină”. Autorul vrea să sugereze astfel simbioza daco-latină care a dat naştere poporului român.
Municipalitatea a plătit 200.000 de lei pentru acest monument inaugurat în primăvara lui 2012. Este realizat din bronz, are 2.15 metri şi aproximativ 500 de kg.
De-a lungul timpului, statuia a fost ţinta ironiilor pe internet, bucureștenii întrecându-se în caracterizări care de care mai haioase.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro