„Profitând de armistiţiu, rebelii s-au regrupat în zori şi au încercat să treacă în poziţii ale trupelor siriene din nord-estul Alepului”, a anunţat armata rusă într-un comunicat.
Totodată, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov. a anunțat că “rezistența” ultimilor insurgenți de la Alep va dura „două-trei zile” până la sfârşitul celor peste patru ani de rebeliune în al doilea cel mai important oraş din Siria.
„Eu sper că situaţia va fi reglată în două-trei zile”, a spus el la un forum diplomatic, citat de agenţii de presă ruse. „Comabatanţii îşi vor înceta rezistenţa în două-trei zile”, a adăugat ministrul rus de Externe.
Anterior, armata rusă a anunțat că aproximativ 6.000 de civili, inclusiv 2.000 de copii, au părăsit în ultimele 24 de ore districte aflate sub controlul rebelilor. Potrivit Interfax, ministerul rus al apărării a adăugat că 366 de rebeli au depus armele şi au plecat din zone aflate sub controlul insurgenţilor.
Acordul privind evacuarea civililor, în pericol
Cu doar câteva ore înainte ca luptele să fie reluate, a fost anunțat un acord privind evacuarea civililor, dr și a insurgenților din metropola siriană. Totul după ce comunitatea internațională și-a exprimat îngrijorarea privind atrocitățile comise în acest al doilea cel mai mare oraș sirian. Cu toate acestea, potrivit Reuters, nimeni nu a părăsit Alepul până în zori. Douăzeci de autobuze aşteptau acolo cu motoarele pornite, la punctul de plecare, dar nu dădeau semne că vor pleca spre cartierele aflate sub controlul rebelilor din estul oraşului.
În ciuda confruntărilor, un reprezentant al grupării rebele Jabha Shamiya a declarat că armistiţiul continuă. Totodată, un comandant din cadrul grupării Nour al-Din al-Zinki a declarat, de asemenea, că acordul mediat de Rusia şi Turcia este în continuare în vigoare.
În acest timp, orașul Alep este aproape complet recucerit de trupele lui Bashar al-Assad, după ani de confruntări. Aceasta ar fi cea mai importantă victorie pentru regimul de la Damasc, de la începutul conflictului din 2011.
Supuşi de patru săptămâni unor bombardamente intensive de artilerie dar şi aeriene, rebelii şi-au pierdut aproape întregul fost bastion din Alepul de Est şi s-au regrupat în cartierul al-Mashad. Miza umanitară este una uriașă, deoarece zeci de mii de oameni au rămas blocate în ultimele cartiere rebele. Ieri, ONU a tras un semnal de alarmă faţă de presupusa execuţie a zeci de civili, iar ONG-uri au denunţat tragedia umană a „infernului” din Alep.
Dezastrul din Alep, discutat din nou în Consiliul de Securitate al ONU
Incapabilă să oprească maşinăria de război a regimului al-Assad, care a recucerit aproape întregul Alep în urma unei ofensive devastatoare lansate pe 15 noiembrie, comunitatea internaţională a încercat să oprească de urgenţă drama umanitară din cartierele care se mai află sub controlul rebelilor.
Soarta civililor a fost dezbătută din nou în Consiliul de Securitate al ONU, la cererea Franţei, care a apreciat că situaţia de la Alep este „cea mai rea tragedie umanitară din secolul al XXI-lea”.
Marea Britanie a cerut din nou plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, care s-a ilustrat în opinia Londrei printr-o „cruzime barbară” faţă de poporul său.
O recucerire totală a oraşului va permite regimului să controleze cele mai mari cinci oraşe din ţară – Homs, Hama, Damasc, Latakia şi Alep, iar această schimbare de situaţie care nu ar fi fost posibilă fără susţinerea crucială a Moscovei, aliatul regimului al-Assad.
Mărturii sfâșietoare din Alep
Pe rețelele de socializare, locuitorii orașului, care s-au confruntat cu bombardamente masive, au publicat mesaje sfâșietoare.
“Acesta ar putea să fie ultima mea înregistrare. Peste 50.000 de civili care sunt împotriva dictatorului al-Assad sunt amenințați că vor fi executați prin împușcare sau uciși în bombardamente”, a spus o activistă din estul Alepului, într-un video publicat pe Twitter.
https://twitter.com/Linashamy/status/808422105809387520
Un alt activist a împărtășit un mesaj similar. “Nu mai am încredere în Națiunile Unite. Nu mai cred în comunitatea internațională. (…) Rusia nu vrea să ieșim în viață de aici. Ne vrea morți. Assad la fel. Ieri au fost atât de multe petreceri în cealaltă parte a Alepului. Sărbătoreau moartea noastră”, a afirmat Abdulkafi al-Hamdo, un profesor de engleză.
Conflictul din Siria, soldat cu peste 310.000 morți
Războiul din Siria s-a soldat cu peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri peste jumătate din populaţia ţării. Conflictul din această țară a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea democraţiei și împotriva regimului Bashar al-Assad. De atunci, conflictul sirian s-a transformat într-un război complex, care implică o mulţime de actori – sirieni şi străini, iar eforturi diplomatice în vederea opririi acestui carnagiu nu au condus la vreun rezultat.