Acordul a fost încheiat în schimbul evacuării a 15.000 persoane asediate în satele aflate sub controlul rebelilor, în provincia Idleb, potrivit unui reprezentant al alianței militare care îl susține pe Bashar al-Assad.

Ulterior, un reprezentant al Frontului Shamiya, o grupare rebelă prezentă în Alepul de est, operaţiunea de evacuare urma să înceapă joi la prima oră.

El a declarat că insurgenţii şi-au dat acordul să fie evacuaţi răniţi din cele două sate şi nu întreaga populaţie.

Această condiţie de ultim moment, impusă de Iran, a condus la deraierea, miercuri, a precedentului acord de încetare a focului la Alep, încheiat între Rusia, aliatul militar al regimului de la Damasc şi Turcia, care-i susţine pe rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).

Reprezentantul pro-Assad a precizat că „luptătorii, familiile lor şi toţi civilii care vor să plece” din Alep o pot face către provincia Idleb.

Ulterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat joi că primul convoi cu răniţi care au nevoie de îngrijiri medicale a părăsit estul Alepului. Aceștia au fost duși într-o zonă rurală din vestul Alepului aflată sub controlul Guvernului.

Copiii din Alep, mesaje cutremurătoare

Pe măsură ce evacuările civililor se lasă așteptate, apar noi mărturii cutremurătoare din orașul bombardat. Zeci de copii blocați în singurul orfelinat din aceast oraș măcinat de război au făcut un apel emoționant. Micuții, care și-au pierdut părințile în raidurile aeriene, cer să fie salvați. „S-ar putea să fie ultima oară când mă vedeți sau mă auziți”, a spus Yasmin Kanuz, înconjurat de aproximativ 30 de copii.

„Am locuit acolo aproximativ doi ani, cu părinții mei, care au fost uciși de avioanele militare siriene. Fac apel către organizațiile umanitare din întreaga lume să ne scoată din Alep”, continuă el.

Yasmin afirmă cu aproximativ 50 de copii se află la orfelinat, care au rămas fără mâncare și apă.

Conflictul din Siria, soldat cu peste 310.000 morți

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri peste jumătate din populaţia ţării. Conflictul din această țară a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea democraţiei și împotriva regimului Bashar al-Assad. De atunci, conflictul sirian s-a transformat într-un război complex, care implică o mulţime de actori – sirieni şi străini, iar eforturi diplomatice în vederea opririi acestui carnagiu nu au condus la vreun rezultat.

 

 

 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News