Aproximativ 47 de copii blocați într-un orfelinat din estul Alepului au fost evacuați în siguranță din oraș, a anunțat UNICEF. Unii dintre ei erau în stare critică din cauza rănilor, dar și a deshidratării.
„Evacuarea în ultimele zile a acestor orfani, împreună cu mii de alți copii, din estul Alep este o rază de speranță pe fondul unei realități sumbre pentru copiii din Siria”, a declarat directorul regional al UNICEF, Geert Cappelaere.
În urmă cu doar câteva zile, micuții au apărut într-o înregistrare în care făceau apel către comunitatea internațională să îi salveze.
„S-ar putea să fie ultima oară când mă vedeți sau mă auziți”, a spus Yasmin Kanuz, înconjurat de de zeci de copii care se aflau în aceeași situație dramatică precum el.
„Am locuit acolo aproximativ doi ani, cu părinții mei, care au fost uciși de avioanele militare siriene. Fac apel către organizațiile umanitare din întreaga lume să ne scoată din Alep”, a continuat el.
De altfel, agenția ONU a avertizat că mulți copii vulnerabili, inclusiv orfani și copii separați de familiile lor, se află în continuare în estul Alep și au nevoie de protecție imediată.
Printre cei care au fost evacuați se numără și Bana Alabed, micuța în vârstă de șapte ani, care își descria pe Twitter viața din orașul măcinat de război. Aceasta dispăruse recent de pe rețelele de socializare, după ce scrisese într-o zi că locuința ei a fost complet distrusă în urma bombardamentelor ale regimului lui Bashar al-Assad.
Aproximativ 12.000 de civili au fost evacuați în ultimele zile
Peste 4.500 de civili au fost evacuați din estul orașului de duminică seară până luni la prânz. În total, numărul se ridică la 12.000 de oameni, potrivit ministrului turc de externe.
“Inclusiv 4.500 de oameni din estul Alepului, după miezul nopţii, 12.000 de civili în total au fost evacuaţi până acum în zona aflată sub controlul opoziţiei”, a anunţat Mevlut Cavusoglu pe Twitter.
Zeci de autobuze cu mii de oameni la bord au plecat din zona controlată încă de rebeli în estul Alepului către zone controlate de insurgenţi la vest de oraş, potrivit unui oficial ONU şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul la Londra.
Evacuările sunt rezultatul unor negocieri intense între Rusia – principalul susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad – şi Turcia, care susţine grupuri de rebeli. Zeci de mii de oameni s-ar afla, însă, în continuare în oraş.
Conflictul din Siria, soldat cu peste 310.000 morți
Războiul din Siria s-a soldat cu peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri peste jumătate din populaţia ţării. Conflictul din această țară a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea democraţiei și împotriva regimului Bashar al-Assad. De atunci, conflictul sirian s-a transformat într-un război complex, care implică o mulţime de actori – sirieni şi străini, iar eforturi diplomatice în vederea opririi acestui carnagiu nu au condus la vreun rezultat.